Una fira de proximitat

0
330

1. La festa major del comerç local

Foto: Ramon Costa / Ajuntament.

El Vendrell celebra aquest cap de setmana la Fira de Santa Teresa, un certamen amb més de 180 anys d’història que ha passat per diferents etapes al llarg de la seva existència. Des dels seus inicis a mitjan segle XIX, en què el protagonisme estava centrat en els productes agrícoles, el bestiar i les eines per treballar el camp, la Fira ha anat mutant segons les necessitats i els canvis viscuts en la societat. A mitjan segle XX la mostra va incorporar la maquinària i els productes industrials, per fer un salt important als anys 80 quan va esdevenir un certamen multisectorial. Les següents dues dècades serien les de més brillantor, amb un creixement que va comportar fins i tot l’afegit d’un segon cap de setmana dedicat a les entitats locals i que es va batejar amb el nom d’Entimostra.

La crisi del 2008 va trencar aquella dinàmica i va ser el detonant d’una lenta caiguda que va fer necessari repensar profundament l’esdeveniment. Finalment, el 2023 va marcar l’inici de la nova Fira del segle XXI, centrada en la gastronomia, els productes de proximitat i els cellers i productors locals. Degustacions, tastos i maridatges han pres el lloc als anteriors estands multisectorials a la Rambla, en un format en què les actuacions musicals han esdevingut l’acompanyant indispensable. Després de la bona rebuda que va tenir aquesta aposta el primer any, l’objectiu d’aquesta edició és consolidar-la.

De l’antiga fira es manté el sector de l’automoció, que aquest any deixa el seu espai habitual al Puig-Pèlag i es trasllada a la rambla de Josep Cañas, al Tancat, amb la intenció de crear un segon punt d’interès a la ciutat. Per atraure la gent cap a aquesta zona, s’ha posat un circuit de karts que estarà en funcionament a la tarda. L’altra novetat és l’espai anomenat la Fireta, que ocupa el carrer del Doctor Robert, i on hi ha activitats destinades al públic familiar i que connecten amb els orígens històrics del certamen.

2. Divendres 11, inauguració i maridatge de Terra i Taula

Foto: Ramon Costa / Ajuntament.

Com els últims anys, la Fira de Santa Teresa del Vendrell es concentra aquest 2024 en un cap de setmana, del divendres 11 al diumenge 13 d’octubre. La zona inferior de la Rambla acull els estands dels cellers, productors i comerços del Vendrell i el territori. Més amunt hi ha algunes food trucks, mentre que a la carpa de la plaça Tobies es troben diferents estands on es poden fer degustacions, amb un escenari on se succeiran les actuacions musicals.

El divendres a les 12.00 hores, l’Associació de Campaners del Vendrell donarà la benvinguda a la Fira amb una tronada i repic de campanes. A les 19.45 hores es farà la inauguració i l’encesa de llums, amb la presència de la consellera de Territori de la Generalitat, Sílvia Paneque. Aquest primer dia comptarà amb un maridatge amb productes de temporada al Museu Deu a les 20.00 hores que impulsa la unió de productors i cuiners locals Terra i Taula. Les actuacions musicals previstes per a aquest dia són les de M de Marta (19.45 h), Kojacs (20 h), La Fresca (22 h), i Versió Original (23.45 h).

3. Dissabte 12, cercaviles, història i correfoc

Les Gralles del Baix Penedès, els Mosquits, els Tocats de Canya, i el Grup de Gralles i Timbals dels Nens del Vendrell despertaran a tothom el dissabte a les nou del matí per encarar la segona jornada. Aquest és el dia en què la cultura popular és més present, amb una ballada conjunta que faran els grups infantils a les 11.30 hores a la plaça Vella, que serà el preludi de la cercavila pels carrers del centre. Com ja es va fer a la festa major, al carrer dels Cafès se situarà l’espai de la cercavila tranquil·la. Els versos dels Diablons i de les Gitanes seran la culminació de l’acte.

A la Rambla tindrà lloc una xerrada històrica a les 12.00 hores sobre els orígens i l’evolució de la Fira, a càrrec de Joan Colet i Àngels Santacana. A la mateixa hora, el Museu Deu acollirà un maridatge de formatges de Xerigots amb vins ecològics d’alçada del celler Joan Grill, del Pla de Manlleu.

A la tarda, la plaça Vella comptarà amb un inflable casteller gegant, que vol impulsar la divulgació del fet casteller i promoure el Museu Casteller de Valls. El correfoc serà l’altre acte de cultura popular destacat del dia. La plantada dels grups es farà a les 20.00 hores a la placeta de França, per iniciar el recorregut a les 21.00 hores. Pel que fa als concerts del dissabte, es podrà gaudir amb les actuacions de Petit Comitè (13 h), Paraíso 33 (20 h), Javier Nylon i Esther Luna (22 h) i Héroes de la Antártida (23.30 h).

4. Diumenge 13, la diada castellera

Foto: Ramon Costa / Ajuntament.

L’últim dia de la Fira, després de les matinades, tindrà lloc la cercavila dels grups adults de cultura popular, que vindrà precedida per la ballada conjunta a les 10.30 hores a la plaça Vella. Després dels versos dels Diables, arribarà l’hora dels castells, amb la tradicional diada de Santa Teresa que anirà a càrrec dels Nens de Vendrell, la colla Joves Xiquets de Valls i la colla Jove dels Xiquets de Tarragona (13.00 h).

A la Rambla, a les 13.30 hores hi haurà un concert d’Aida i Júlia, seguit d’un vermut electrònic. Tots tres dies de la Fira es podrà gaudir d’una activitat que consisteix a veure la posta de sol des del campanar de Vendrell. La Golden Hour es fa a les sis de la tarda i cal fer reserva prèvia al web dels Museus de Vendrell.

Espais i actes paral·lels

Foto: Ramon Costa / Ajuntament.

Durant tot el cap de setmana hi haurà diversos espais paral·lels que oferiran activitats de tota mena. El Centre Cívic l’Estació acull el divendres al matí un acte per commemorar els 50 anys d’Unió de Pagesos, i que servirà també per presentar la nova Comunitat de Regants del Penedès. El dissabte al matí hi haurà un mercat de brocanters al carrer d’Apel·les Fenosa, mentre que el diumenge es farà la trobada d’intercanvi de plaques de cava a la Rambla. A Sant Vicenç de Calders es projectarà el dissabte la pel·lícula La premsa de lliura de Mas Borràs, en el marc dels 40 anys que es va tornar a posar en funcionament. Finalment, la zona escolar acollirà la fira d’atraccions cada tarda a partir de les 17.00 hores, amb una franja sense soroll el divendres i el dissabte de les 17.30 a les 19.30 hores.

5. L’automoció estrena ubicació

Foto: La Fura.

El sector de l’automoció és l’únic de l’antiga fira multisectorial que es manté viu en l’actual format. Als anys 90, aquests expositors s’estenien al llarg del carrer del Doctor Robert i el carrer de Prat de la Riba, al bell mig del Vendrell. Quan la logística ho va fer inviable, es van acabar traslladant al pàrquing del Puig-Pèlag, on hi han estat més de dues dècades… fins a aquest any.

Aquest 2024 s’ha apostat per traslladar l’automoció a la rambla de Josep Cañas, a la zona del Tancat. El regidor de Fires, Christian Soriano, ha defensat el canvi explicant que generarà “un segon punt d’interès” en un altre barri de la ciutat. Baix Motor, Auto Garatge Vendrell, Motor 23, Kimauto i Honda seran els expositors que hi haurà en aquesta edició.

Per animar que els visitants arribin fins allà, un dels reclams és un circuit per a karts que estarà actiu el divendres i el dissabte de les 18.00 a les 21.00 hores, cortesia de Kàrting el Vendrell. Amb un preu de deu euros, el circuit ha estat especialment dissenyat perquè els infants “experimentin l’emoció i la diversió de la velocitat en un ambient segur i controlat”, segons expliquen els impulsors.

6. La “Fireta” de Santa Teresa

Foto: La Fura

La Fira de Santa Teresa 2024 arriba amb poques novetats respecte del 2023, però una és el nou espai que rep el nom de la Fireta i que s’ubica al carrer del Doctor Robert. Fent un joc de paraules amb una “fireta de joguina”, aquest espai està orientat especialment al públic infantil i familiar, alhora que manté “un lligam amb els continguts originals de la fira agrícola”, com va explicar a la presentació la tècnica de Fires de l’Ajuntament, Sandra Garcia.

Així, a la Fireta hi haurà una gran quantitat de tallers molt variats, tant de tocar instruments, com de pintar, de fer joguines de fang o paper, de contes, de circ, o de fer televisió. Cada tarda hi haurà també berenar infantil a les 17.30 hores, i la Unitat de Mediació de la Policia Municipal tindrà un estand on explicarà la seva tasca.

La Fireta suposa un nou intent de dinamitzar aquest espai adjacent a la Rambla, que en edicions anteriors ha comptat amb propostes similars, com ara la Fira d’Abans que es va mantenir fins a l’arribada de la pandèmia, on hi havia artesans que feien demostracions d’oficis antics.

7. Els espais de la Fira

L’edició d’enguany de la Fira de Santa Teresa té el seu centre neuràlgic a la Rambla, on es mantenen la majoria d’espais de l’any passat. Així, a la zona inferior del passeig hi ha els estands dels comerços i cellers locals, que ofereixen els seus productes. La zona superior es reserva per a les food trucks, mentre que a la plaça de Tobies hi ha una carpa on poder fer degustacions i un escenari on tenen lloc les actuacions musicals. Els altres espais de la Fira són la rambla de Josep Cañas, on per primer cop hi ha l’automoció i un circuit de karts, el carrer del Doctor Robert, on es concentren les activitats infantils de la Fireta, i el Museu Deu, que enguany acull els maridatges.

8. Una Fira “per tocar i participar”

Foto: Ajuntament.

El Vendrell va encetar el 2023 un nou rumb per a la Fira de Santa Teresa, després d’anys en què s’estudiava fer un canvi rellevant. El format multisectorial, que feia temps que anava a la baixa, es va deixar de banda, apostant per la gastronomia i els productes de proximitat. La primera edició amb aquesta nova línia va ser prou satisfactòria per mantenir-la aquest 2024. “Donem continuïtat a un format que va donar bons resultats, per seguir promocionant els productes de quilòmetre zero i de proximitat“, va explicar en la presentació d’aquesta edició el regidor de Fires, Christian Soriano.

Ho va refermar l’alcalde, Kenneth Martínez, quan va expressar que la nova fira està més orientada “a tocar i participar” que no pas a “mirar”. “És com una festa major del comerç local i l’activitat econòmica”, va resumir el batlle. La Rambla continua sent el centre neuràlgic de la Fira, on es reparteixen els estands dels diferents cellers, comerços i empreses locals. A més d’oferir els seus productes, enguany s’ha habilitat una zona de maridatges al Museu Deu, on el col·lectiu Terra i Taula ha organitzat un sopar el divendres.

Els protagonistes de l’actual Fira de Santa Teresa veuen amb bons ulls el canvi de paradigma. Rafel Solé, del celler Avgvstvs Fòrvm del Vendrell, celebra que el nou format permet “mostrar tot el que fem a casa nostra”. Per la seva banda, Gerard Jané, del també vendrellenc celler Jané Ventura, recorda que aquest format va “superar totes les expectatives” l’any passat.

Samarreta de la cultura popular

Foto: Ajuntament.

Els grups de cultura popular del Vendrell comptaran a partir d’aquesta Fira amb una samarreta pròpia, una iniciativa de l’establiment Eureka Kids que s’ha impulsat conjuntament amb la comissió de la cercavila i la regidoria de Cultura. La samarreta mostra en una il·lustració els diferents grups de cultura popular i, de cara al 2025, des de l’Ajuntament han avançat que se’n farà una segona amb els grups de foc.

FER UN COMENTARI