Ales pàgines d’Agenda d’aquesta edició trobareu desenes d’actes que aquest cap de setmana s’organitzen arreu de les nostres comarques per recaptar fons per a la Marató de TV3. Després de 31 edicions, finalment, aquesta iniciativa televisiva solidària es dedicarà a la salut sexual i reproductiva. I posem l’incís en “finalment” perquè, malgrat la rellevància, gravetat i afectació de totes les malalties protagonistes de les anteriors edicions, la salut sexual i reproductiva engloba el conjunt de patologies que afecten més la població, en tots els aspectes de la vida i al llarg de tota la vida. Són malalties que tenen una prevalença de 3 milions de persones a Catalunya, i una incidència que s’estima en 210.905 nous casos cada any.

Les xifres parlen per elles mateixes, però, malgrat això, ni se’n parla prou, ni s’hi aboquen suficients recursos, ni es destinen els recursos que caldrien en investigació. Per què? Perquè afecten bàsicament les dones. Ras i curt.

La salut sexual i reproductiva té un efecte profund al llarg de tota la vida. Malgrat l’alta incidència, les malalties relacionades amb la sexualitat i la salut reproductiva són molt poc conegudes, i això que el reguitzell de patologies és llarg, ampli i bast (problemes associats a la menstruació i a la menopausa, endometriosi, preclàmsia, malalties de transmissió sexual, infertilitat, esterilitat, prolapse, disfuncions sexuals, problemes en el part, càncer de mama, etcètera, etcètera, etcètera.). Són problemes de salut que afecten majoritàriament les dones i que durant segles s’han invisibilitzat i ignorat justament per això, perquè pràcticament totes només afecten les dones.

La celebració de la Marató coincideix amb la publicació de la notícia que un equip d’investigadors nord-americans ha desenvolupat i està testant una píndola anticonceptiva per a homes, que els permetria ser estèrils durant unes hores i l’endemà haurien recuperat la fertilitat habitual. No està malament, al segle XXI, seixanta anys després que sortís al mercat la primera píndola anticonceptiva, comencen a provar-se anticonceptius hormonals per a ells. Finalment, resultarà que s’adonaran que la salut reproductiva i sexual és cosa de tots.

FER UN COMENTARI