L’Associació Edmaktub ja ha arribat al port de Vilanova i la Geltrú per començar el Projecte Rorqual, d’investigació de les poblacions de balenes a la costa del Garraf. Si el temps ho permet, la campanya s’iniciarà aquesta mateixa setmana, tot i que la sequera fa preveure que serà una de les pitjors temporades dels últims anys.
Al llarg d’aquests anys, l’Edmaktub ha confirmat que la costa del Garraf ha esdevingut una zona d’alimentació molt important per al rorqual comú durant la primavera. Però “si no plou al llarg del mes de març, no hi haurà prou nutrients a la zona i, per tant, tampoc n’hi haurà balenes”, ha explicat a La Fura el president de l’entitat, Eduard Degollada.
Això no obstant, des de l’Edmaktub creuen que igualment les balenes travessaran la costa catalana a la cerca de menjar: “Si no en troben, continuaran fins al Golf de Lleó, on desemboquen tots els rius d’Europa”. En aquest sentit, es mostren esperançats a trobar-ne alguna, com a mínim, durant el seu recorregut fins a aquesta zona de la mar Mediterrània. “Com que l’any passat també va ser molt dolent, la campanya ens va servir per ampliar molt els coneixements. Hem après a saber trobar els rorquals”, assegura Degollada. El darrer Projecte Rorqual es va tancar amb 35 animals albirats, el que va suposar un 77% menys que el 2022, quan van veure 146 balenes i van identificar-ne unes cent.
Aquest curs, els científics de l’Associació Edmaktub centraran la investigació de les morfometries de les balenes, és a dir, en la mida dels animals. L’objectiu és detectar si els rorquals es troben en bon estat nutricional: “Si no tenen prou menjar, és probable que estiguin més primes que altres anys”. Per comprovar-ho enregistraran imatges aèries mitjançant drons, una tècnica que van introduir durant les darreres campanyes.
Un filó a l’Atlàntic nord
Si la climatologia ho permet, el Projecte Rorqual donarà el tret de sortida aquest mateix dimecres i s’allargarà fins a mitjan juny. Després, la intenció de l’Edmaktub és seguir el camí dels rorquals cap a Dènia, creuar l’Estret de Gibraltar i pujar fins a Galícia. És la travessa que l’entitat va recórrer l’any passat, i que va fer capgirar la investigació iniciada al Garraf. “A Galícia vam identificar unes 120 balenes, algunes de les quals provenien del Mediterrani. Va ser molt positiu”, apunta Eduard Degollada.
L’Associació Edmaktub fa uns anys que encadena campanyes “molt dolentes” al Garraf. Un fet que contrasta amb les dades registrades a la costa gallega l’any passat i que ha obligat l’entitat a replantejar-se nous projectes a l’Atlàntic nord, com Galícia, Portugal, São Tomé o Cap Verd, on l’Edmaktub ja ha desenvolupat diversos projectes col·laboratius.