Unes Fires i Festes de circumstàncies

0
570

La programació de les Fires i Festes de Sant Sadurní d’aquest 2020 està embastada, però no publicada. Els darrers decrets que restringeixen les reunions a un màxim de deu persones, els protocols de seguretat per evitar aglomeracions i les dades de contagis a l’alça dels darrers dies han fet extremar la prudència a l’Ajuntament, que no farà públics fins al cap de setmana (o fins dilluns) els actes que sí que es podran celebrar.

1. Sense Festa de la Fil·loxera

ASSOCIACIÓ FESTA DE LA FIL·LOXERA

Serà, segur, una versió de Fires i Festes especial, amb un format extraordinari, alguns actes gratuïts i altres de pagament, amb aforament limitat, inscripció prèvia (i mostrant a l’entrada el DNI) i sense les tradicionals cercaviles, correfocs ni Festa de la Fil·loxera, que a finals d’agost l’Associació Festa de la Fil·loxera i el Consistori van acordar suspendre. Pel que fa a la resta d’actes, aquesta setmana les reunions s’han intensificat, fins ahir dijous encara n’hi havia a escala municipal, i la decisió, de moment, s’ajorna uns dies més. En qualsevol cas, estarà subjecta a les circumstàncies del moment, a l’evolució de la situació sanitària i a les condicions que decretin les autoritats competents.

Escenari al costat del CAP

Bona part de la programació es traslladarà als terrenys del costat del CAP, on s’habilitarà un espai tancat i perimetrat que comptarà amb un escenari permanent durant les Fires.

Com a mesures de seguretat, les habituals de tot arreu: les persones assistents hauran de portar mascareta; als accessos al recinte hi haurà gel hidroalcohòlic i es prendrà la temperatura.

A partir del dilluns 31 d’agost es podran adquirir les entrades per a cadascuna de les activitats, imprescindible per assistir als espectacles i concerts, tant si són gratuïts com de pagament. Fins al 4 de setembre es donarà preferència al veïnat de Sant Sadurní, i només es podran adquirir presencialment al punt de venda que s’instal·larà al Casal d’Entitats (amb accés pel carrer Campanar), entre les 10 del matí i la 1 del migdia i de 4 a 7 de la tarda. A partir del 4 de setembre també es podran adquirir per internet. Es podrà demanar un màxim de quatre entrades per persona i les entrades seran personals i intransferibles.

2. La festa més nostrada de Sant Sadurní

Els Gegants Ferran i Isabel, unes de les figures centrals de la festa. // AJUNTAMENT

Hauria estat la 39a edició d’una Festa de la Fil·loxera declarada Festa Popular d’Interès Cultural l’any 2017, que fa remembrança d’un fet crucial a la història de Sant Sadurní: la plaga que va afectar totes les vinyes de la contrada a finals del XIX, l’aparició de la “vacuna” i com es van recuperar el cep… i la pagesia. Enguany que no hi haurà Festa, per prescripció mèdica, és un bon moment per recordar els orígens de la festa, què representa i com ho fa.

Des de 1981

La Festa neix el 1981 amb la creació de la primera bèstia de foc de Sant Sadurní, que no podria ser altra que la fil·loxera. A partir d’aquí, es va anar ideant la festa, de mica en mica es van anar creant fil·loxeretes, pagesos i pageses, gegantons… i, en definitiva, tots els personatges protagonistes d’aquell passat no tan llunyà i que avui, 140 anys després, ajuden a transmetre la història local a les noves generacions a través d’una representació folklòrica genuïna molt ben travada. Això passa cada any el 8 de setembre al vespre, a la plaça de l’Església, amb tothom vestit de groc.

La Festa comença la vigília, el 7 de setembre, quan les 30 fil·loxeretes arriben a Sant Sadurní preparades per atacar la vinya i fan l’escampada pel poble en dues columnes, fins a acabar confluint a la plaça de l’Era d’en Guineu i fer l’atac final. La plaga ja està escampada.

L’endemà, dia 8, després de la plantada al carrer del Raval i quan ja és fosc, el seguici de foc baixa pels carrers Cavallers, Hospital i Església fins a arribar a la plaça de l’Església, on  comença pròpiament la Festa de la Fil·loxera.

3. Una Festa amb reminiscència tradicional

AJUNTAMENT

Allà, dotze pagesos dansen plàcidament abans no arriba la plaga, que els sorprèn de manera inesperada amb l’arribada de la fil·loxera i de les trenta fil·loxeretes, que ataquen tots els ceps de la zona, representats per catorze capgrossos. La fil·loxera és una bèstia de foc, de set metres de llargada, 2,5 d’alçada i més de 300 quilos de pes, que es desplaça sobre quatre rodes i que és conduïda per tres portants.

Tot seguit, els ceps dansen amb foc vermell: infectats. A continuació reapareixen els pagesos, ja sense l’alegria del principi: cal reflexionar com lluitar contra la plaga.

En aquest punt fan la seva primera aparició els Set Savis de Grècia; set gegantons que representen propietaris de terres, cellers i intel·lectuals, que seran els qui abanderaran la lluita contra l’insecte. Són Rafael Mir, Marc Mir, Manuel Raventós, Francisco Romeu, Pere Rovira de la Foradada, Modest Casanovas i Antoni Escayola. De primer, dansen un valset: busquen la solució, però no la troben. Reapareix la fil·loxera a la següent escena, que s’apodera de la plaça. Fins que els Set Savis troben la solució: replantar les vinyes amb peus de cep americans, que són immunes a la plaga.

La Festa s’acaba amb la reaparició dels ceps, ara cofois d’haver derrotat la plaga (el foc de les seves vergues torna a ser verd), els pagesos contents i feliços, i el triomf se celebra amb una ruixada de cava mentre sona la música triomfal i es convida tots els assistents a participar de la celebració.

Fil·loxera infantil

Per acabar de complementar la Festa hi ha la Festa de la Fil·loxera infantil, que és una reproducció de la festa “d’adults”, però feta per la canalla de la vila i en horari infantil. Tenen la seva fil·loxera infantil (amb tres punts de foc), catorze fil·loxeretes, deu larves, deu ceps, diverses rotllanes de pagesos (en funció dels nens i les nenes que s’hi apuntin), dos Savis infantis i els acompanyen cinc dels gegantons dels Set Savis.

FER UN COMENTARI