Vilafranca en Comú (VeC) ha diagnosticat 112 carrers i places de la vila en mal estat. Durant un període de sis mesos, membres de la formació s’han dedicat anar barri per barri, carrer per carrer, per detectar i fotografiar les irregularitats trobades i constatar el que ja fa temps que alerten “no hi ha un manteniment continuat i suficient de la via pública”.
Ferms amb clots o amb irregularitats, llambordes trencades o desnivellades, voreres aixecades per les arrels dels arbres, passos de vianants no accessibles per a persones amb mobilitat reduïda, pals de fusta al mig de voreres que impedeixen el pas, instal·lacions de subministraments poc protegides i embornals per a la recollida d’aigües de pluja trencats o embussats són algunes de les observacions detectades. “En la majoria de casos, el deteriorament és palpable en carrers d’obra antiga, però massa sovint s’observa com espais d’obra relativament nova ja estan força deteriorats, el que fa pensar que o s’estan emprant materials de baixa qualitat o es treballa de manera deficient”, denuncia el cap de llista de VeC Ramon Arnabat. “El que no pot ser és que en urbanitzacions noves com la Girada es plantin arbres i al cap de pocs anys ja aixequin tota la vorera”, ha criticat.
Arnabat reconeix que “és impossible mantenir tots els carrers de Vilafranca en perfecte estat” però considera que s’haurien de destinar més recursos per anar arranjant carrers i evitar així “caure en un espiral de degradació”.
Mitjançant participació ciutadana
Per fer front a la situació, VeC proposa doblar la partida dedicada al manteniment i millora dels espais públics, amb una aportació extra de 600.000 euros. Amb aquests diners, asseguren, “es podria abordar una intervenció urgent per posar-nos al dia”. Assolit aquest objectiu, només seria qüestió d’anar incrementant anualment la partida destinada al manteniment en proporció al creixement que experimenta la vila. Sobre la inversió extra de 600.000 euros, la formació proposa que es distribueixi de manera equitativa entre els vuit barris que té Vilafranca i que siguin els propis veïns qui, mitjançant un procés de participació ciutadana, fixin les prioritats que cal arranjar primer.
La formació lliurarà un dossier amb tota la relació de carrers que presenten desperfectes al govern sociovergent perquè aquest en tingui constància. En paral·lel, penjarà tota aquesta informació en una web, on qualsevol ciutadà podrà comunicar i denunciar nous espais públics que es troben en mal estat.