Veïns del Vendrell, afectats pels problemes de manteniment de l’Escola de Música

0
1180
Els vidres que van caure al terrat d'uns veïns de l'Escola de Música.

Una família fa 4 mesos que no pot sortir al seu terrat després que caiguessin diversos vidres del centre

Els problemes en el manteniment que fa temps que arrossega l’Escola Municipal de Música Pau Casals (EMMPAC) del Vendrell ja estan tenint efecte en els veïns que viuen a prop. El passat setembre, diversos vidres situats a la part superior del centre van caure en dos terrats particulars. L’incident, sortosament, només va provocar danys materials, però va evidenciar que l’estat de l’escola no és òptim.

L’accident va tenir lloc el 3 de setembre a les 15.45 hores. Aquell diumenge, Victòria Horcas estava descansant al menjador de casa seva, al carrer de Montserrat, quan la va sorprendre un fort terrabastall que provenia de la terrassa. Quan va sortir, es va trobar el terrat ple de vidres de grans dimensions que havien caigut de l’edifici del davant -el de l’Escola de Música- des d’una alçada considerable.

En aquella hora de forta calor no hi havia ningú a l’exterior, però les plaques de vidre van destrossar un baül i una cadira. També van caure al pati d’un veí del costat, provocant altres desperfectes. L’accés a la terrassa es fa per l’habitació del seu fill, que en aquell moment estava a l’ordinador. “La persiana estava abaixada i això va evitar que els vidres entressin a dins”, explica Horcas a La Fura.

Encara amb l’ensurt a sobre, va trucar al 112 i, amb poc temps, van arribar els Bombers i agents de la policia local del Vendrell. També diversos representants del consistori, entre ells, l’alcalde. En un primer moment la reacció va ser ràpida, la policia va aixecar acta de l’incident i dels desperfectes, i una brigada va retirar tots els vidres al cap de 24 hores.

Però el problema és que encara hi havia diverses plaques de vidre que no havien caigut, i s’aguantaven a l’estructura superior de l’Escola de Música. “Hi van posar unes grapes provisionals, però ens van dir que no sortíssim de nou al terrat fins que no tinguéssim un certificat que era segur”, apunta la veïna.

Lloc d’on van caure els vidres.

Requeriment a l’empresa

Pocs dies després de l’incident, el 25 de setembre, el ple municipal va aprovar per unanimitat un decret mitjançant el qual es feia un requeriment a l’empresa perquè fes les actuacions necessàries per resoldre el problema, entre elles, “retirar la resta de vidres, i fer el manteniment de la coberta i de la maquinària”, segons va explicar al ple el regidor de Serveis Centrals, Baltasar Santos. Però han passat 4 mesos i no s’ha fet cap actuació. A més, la família tampoc ha rebut el pagament dels desperfectes per part de l’asseguradora.

“L’últim que ens van dir des de l’Ajuntament és que la propietat no està responent, i que s’aniria per la via judicial”, apunta Horcas. La veïna lamenta tant la lentitud del procés com el fet que l’Ajuntament del Vendrell no hagi informat la resta de veïns del carrer d’aquesta situació, ja que són diversos els habitatges que limiten amb la part posterior de l’Escola de Música. “Veig que altres veïns surten amb normalitat i no ho entenc. És segur o no?”, es pregunta.

Discrepàncies entre l’empresa propietària i l’Ajuntament

“Segur no ho és”, respon a La Fura l’alcalde del Vendrell, Kenneth Martínez, quan se li trasllada la pregunta de la veïna. El batlle confirma que s’ha requerit a l’empresa propietària de l’edifici –Escola de Música i Auditori Plaça del Tívoli SL– que actués per resoldre el problema, però que aquests no han donat resposta. “Ho haurem de fer subsidiàriament, però això requereix diversos tràmits”, afegeix.

Segons Martínez, l’empresa que té la propietat de l’edifici i l’Ajuntament, que n’és “el llogater”, mantenen discrepàncies sobre qui ha de fer el manteniment d’elements com aquests. “Tot el que fa referència a l’estructura depèn de la propietat”, afirma l’alcalde, un extrem que admet que no s’està complint. Per la seva banda, el consistori es fa càrrec “de les petites reparacions”, com va explicar Santos en un ple anterior.

Una relació molt turbulenta

La relació entre l’Ajuntament i l’empresa que ostenta la propietat del recinte és, des de fa temps, força turbulenta. L’Escola Municipal de Música Pau Casals (EMMPAC) va ser construïda per Vicsan Torredembarra SA, després que l’Ajuntament li cedís el 2006 el dret de superfície per un període de 30 anys, que posteriorment es va ampliar a 35 anys.

D’aquesta manera, Vicsan tenia la propietat del centre i l’Ajuntament li pagava un lloguer mensual per fer-ne ús. Després d’un primer contracte signat el 2006, el 2009 se’n va fer un segon quan es van incorporar diverses millores a l’escola. La situació es va començar a complicar quan, el 2014, l’aleshores regidor de Cultura Albert Solé va identificar que aquest segon contracte comportava un increment progressiu de les quotes que pagava l’Ajuntament, fins a provocar un “sobre cost injustificat” de prop de 30 milions d’euros.

En aquell moment, Vicsan ja s’havia extingit després d’entrar en concurs de creditors, i la propietat de l’edifici va passar a mans d’una empresa creada expressament per a aquesta finalitat, Escola de Música i Auditori Plaça del Tívoli SL.

El 2015, el ple municipal va anul·lar el segon contracte amb el beneplàcit de la Comissió Jurídica Assessora de la Generalitat, tornant al contracte inicial. L’empresa, disconforme, va portar l’assumpte als tribunals, demanant una indemnització. La resolució va arribar a finals del 2019, quan es va establir que l’Ajuntament pagués 2,4 milions d’euros per les obres complementàries que la constructora havia fet el 2009.

Però el litigi judicial va provocar una altra complicació, ja que l’empresa va deixar d’efectuar els treballs de manteniment de l’escola, i el consistori va estar un temps sense pagar-li les quotes per aquest fet. És en aquest context en què s’emmarca l’incident del passat setembre, amb el qual es constata que la situació ja està començant a ser un problema no només pels professors i alumnes que estudien al centre, sinó també pels veïns.

FER UN COMENTARI