La Plataforma Cívica per la Salut i el Medi Ambient de Santa Margarida i els Monjos, el col·lectiu ecologista Bosc Verd -EdC i el Moviment en contra la Incineració de Residus de Santa Margarida i els Monjos denuncien que l’empresa Cementos Portland Valderrivas (antiga Uniland) instal·lada al municipi, té intenció de substituir el coc de petroli que utilitzava com a combustible per carbó, “la qual cosa significa un increment d’un 25% d’emissions contaminants a l’atmosfera”, segons manifesten.
L’empresa ha demanat al departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya poder fer la modificació i aquest, a través de la Direcció General de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic, ha considerat que “els increments no són significatius” per la qual cosa ha determinat que no cal sotmetre la modificació presentada a cap tipus d’avaluació d’impacte ambiental. I és justament per això, per no considerar significatiu aquest increment de contaminants que no ha informat a les parts interessades (Bosc Verd i la Plataforma Cívica per la Salut i el Medi Ambient ho són des de l’any 2010).
Com a resposta, aquests dos col·lectius, juntament amb el Moviement en Contra la Incinceració de Residus de Santa Margarida i els Monjos i SOS Penedès han presentat un recurs de reposició al Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural i demanen la nul·litat de l’expedient. Veïns i ecologistes denuncien que s’han vulnerat els seus drets com a part interessada i anuncien que passat l’estiu duran a terme diferents accions de denúnica arreu del territori per aturar aquest canvi de combustible, algunes de les quals les faran conjuntament amb l’ACMA davant els indicis que la cimentera de Vallcarca comenci a incinerar residus.
Més contaminants
Per aquestes entitats, la substitució del coc de petroli -que es produeix a refineries properes com Tarragona, Castelló o Huelva-, per carbó d’importació provinent de Colòmbia o Austràlia significarà un increment important d’emissions contaminants a l’atmosfera tant per la tipologia del producte com pel transport (no pot ser ferroviari perquè el moll de càrrega va desaparèixer amb les obres de l’AVE). Aquest 25% d’emissions contaminants que denuncien que es produirà calculen que tingui un radi d’afectació d’entre 5 i 50 quilòmetres.
A més de produir ciment des de fa uns anys Uniland (ara Porland Valderrivas) incinera residus. Actualment utilitza cinc tipologies de residus com a combustibles i, segons indiquen, ara volen incorporar-ne un de nou al ciment: les cendres volants procedents de centrals tèrmiques, les quals s’afegirien als 15 residus que ja incorporen al ciment. “Nosaltres no ens oposem a la cimentera, però volem que faci les coses bé. Podria utilitzar el gas per incinerar, que és molt menys contaminant, però tot i tenir la instal·lació preparada, opta pel carbó perquè és molt més barat”, denuncia Mercè Mestres, de la Plataforma Cívica per la Salut i el Medi Ambient.
La plataforma veïnal i el grup ecologista han contactat amb experts en la matèria per tal de conèixer tècnicament les conseqüències que el canvi de coc de petroli per carbó pot provocar al medi ambient i a la salut de les persones. Segons el professor Carlos Arribas Ugarte, per aconseguir la mateixa energia que amb el coc caldrà cremar moltes més tones de carbó, cosa que significa una major quantitat de transport i, per tant, d’emissions de gasos hivernacle relacionades amb el transport. A més, segons el professor, també s’incrementaran les emissions de diòxid de carboni, arsènic i metalls pesats “altament cancerígens com són el crom i el mercuri”, que podrien augmentar, segons apunten, en un 60% les emissions de crom i en un 400% l’increment de dixiones i els furans.
Tant la Plataforma Cívica per la Salut i el Medi Ambient de Santa Margarida i els Monjos, com el Col·lectiu Bosc Verd i el Moviment contra la Incineració de Residus a la Cimentera de Santa Margarida i els Monjos es mostren molt crítics amb el fet que la Generalitat consideri “no significatiu” el canvi de coc de petroli per carbó i apunten que l’administració catalana és “massa permissiva amb les incineradores perquè els solucionen una problemàtica greu del país, que és la gestió de residus. La Generalitat ha de creure i donar suport al residu zero, però opta per la via més fàcil i silenciosa, que són les incineradores”.