El Vendrell demana més recursos per atendre els casos de salut mental i drogodependències

0
1393
Josep Miquel Bertran i Rafel Gosálvez, dilluns en roda de premsa.

Els Serveis Socials del Vendrell han detectat un augment del nombre de casos relacionats amb problemes de salut mental i drogodependències. El 2017 es van efectuar un total de 712 atencions relacionades amb aquests àmbits. Unes dades que, segons els Serveis Socials, estan per sobre de la mitjana catalana. Entre els possibles factors que expliquen aquest augment no hi ha una única causa, sinó múltiples. Des dels Serveis Socials, però, s’assegura que no es pot desvincular dels problemes econòmics i laborals en una comarca on la incidència de l’atur és elevada.

El regidor Rafel Gosálvez reconeix que la situació “ens preocupa” sobretot perquè “al Baix Penedès hi ha una manca de recursos per atendre aquests casos”. “Casos que inicialment poden ser lleus però que poden desencadenar en patologies greus si no es tracten adequadament”, alerta el tècnic de Serveis Socials Josep Miquel Bertran.

De fet, el Vendrell és una de les poques capitals de comarca catalanes que no disposa d’un Centre d’Atenció i Seguiment a les Drogodependències (CAS), un fet que obliga a derivar els casos a Vilanova o Tarragona. No disposar d’aquest recurs no només dificulta el tractament sinó que també limita tota la feina de prevenció al territori.

A banda del CAS, des del Vendrell també es reclama un Centre Residencial de Salut Mental, un equipament que ja es va projectar fa molts anys però que finalment va quedar aturat. Bertran recorda que actualment hi ha un centre de salut mental per a infants i joves i un altre per a adults gestionats per la Fundació Pere Mata. Afirma, però, que tots dos equipaments “estan col·lapsats i no poden atendre tota la demanda existent a la comarca”.

Mentre aquests recursos, que són competència de la Generalitat, no arriben, des del Vendrell s’impulsen iniciatives per intentar donar resposta a les situacions més greus. Recentment s’ha creat una taula de treball capitanejada per l’Àrea Bàsica de Salut però que inclou també Policia Local i Serveis Socials. L’objectiu, explica Gosálvez, és treballar transversalment en aquells casos més complexos. Gràcies a aquesta taula, el 2017 s’ha pogut actuar en dos domicilis, amb autorització judicial, on vivien persones amb problemes de salut mental.

2.500 famílies ateses

Les dades es van donar a conèixer dilluns en la presentació de la memòria dels Serveis Socials, que el 2017 han atès a més de 2.500 famílies, 500 de les quals hi han acudit per primera vegada.

Les dificultats econòmiques i laborals segueixen sent les problemàtiques que lideren les atencions fetes. De fet, gairebé la meitat dels casos atesos estan relacionats amb l’atur i els seus efectes en l’economia familiar.

FER UN COMENTARI