Dilluns al matí els 44 treballadors de la planta de reparació que Vestas, la multinacional del sector eòlic, té a Vilafranca van ser informats que l’empresa presentaria un ERO i que els acomiadaria a tots. La notícia va agafar-los per sorpresa, ja que cap treballador sospitava que l’empresa pogués prendre aquesta decisió: “Tenim feina, les comandes arriben, treballem com sempre i som rendibles” expliquen des del comitè d’empresa, a la vegada que apunten que aquest darrer any Vestas ha fet inversions milionàries a la planta.

Tot apunta que dimarts el comitè d’empresa i els representants de Vestas es reuniran i els treballadors podran saber quina proposta econòmica els planteja la multinacional. De moment saben que l’Expedient de Regulació d’Ocupació és per cessament de l’activitat per canvi d’estratègia empresarial, però en desconeixen els detalls. L’empresa aquest mateix dilluns va donar-los una carta de permís retribuït, és a dir, els va autoritzar perquè marxessin a casa cobrant, però els treballadors ho van desestimar i tenen previst anar a treballar fins que es constitueixi la mesa de negociació.

L’únic taller de reparació

Vestas és una multinacional de capital danès amb 23.000 treballadors arreu del món. Es dedica al sector eòlic i a l’estat espanyol té quatre centres (Castella Lleó, Galícia, Ciudad real i Vilafranca) a més d’oficines a Madrid. A més, compta amb més de 200 centres de reparació dins de camps eòlics espanyols. La planta de Vilafranca funciona des de fa uns 9 anys i és l’única de tot el món que es dedica a reparar motors d’aerogeneradors.

Des del comitè de treballadors expliquen que l’empresa fa unes setmanes ja va tancar cinc línies de producció de la planta de Castella Lleó per traslladar-les a la Xina i l’Índia i que a Madrid també han prescindit de tot un departament. L’altra hipòtesi que tenen els treballadors és que Vestas vulguin llogar les instal·lacions de Vilafranca perquè alguna altra empresa faci el mateix a un preu més baix. Expliquen que només hi ha dos grans fabricants d’aerogeneradors al món i cap d’ells n’arregla: “Nosaltres som els únics que ho fem i potser, per abaratir costos, han decidit tancar la nostra planta i llogar-la a algun d’aquests fabricants perquè els arreglin ells a un preu molt més baix”, comenten.

De moment, els treballadors de la planta de Vilafranca pensen anar a treballar igualment i ja s’han posat en contacte amb els comités de les altres plantes per defensar plegats els seus interessos.

 

FER UN COMENTARI