Via lliure a la liberalització horària comercial a Vilanova

0
1804

ERC salva els mobles a l’equip de govern i s’absté per facilitar que es pugui obrir tots els festius de l’any al barri de Mar, ronda Ibèrica i eix de la C-15, com exigia el promotor del parc comercial Masia d’en Barreres

Amb quasi la totalitat dels agents econòmics i socials de la ciutat a favor, amb les excepcions dels sindicats CCOO i UGT i de bona part dels botiguers de Viu Comerç, l’equip de govern de l’Ajuntament (CiU-PSC) ha salvat l’únic escull que li hauria pogut impedir tirar endavant l’excepcionalitat horària comercial, aprovada d’amagatotis per llei ara fa un any pel Parlament. El ple municipal va aprovar dilluns permetre que puguin obrir tots els establiments alineats a l’eix de la C-15, la ronda Ibèrica i de la via fèrria fins al mar, amb els vots a favor del govern, Cs, PP i la regidora no adscrita Carmen Reina (ex-Cs), l’oposició de la CUP, Som VNG i els no adscrits Ariadna Llorens i David Montes (ex-UDC) i l’abstenció clau d’ERC.

Jordi Medina (ERC) no va deixar de criticar la manca de “debat, participació i transparència” del projecte comercial i el que implicarà, i perquè “dona l’esquena al teixit comercial actual de la ciutat”; també que el govern el vengui com a propi, quan és d’iniciativa privada, i que s’aprovi “a última hora” i fruit de “pressions” la modificació d’horaris comercials quan “han tingut 412 dies fer fer-ho” i haver estudiat l’afectació que podia tenir. Tot i mostrar-se contrari al projecte, ERC va evitar de bloquejar-lo.

Ariadna Llorens va negar que el parc comercial i el comerç del nucli urbà siguin complementaris: assegura que “posa en perill la capitalitat comercial de Vilanova” i que “no respon al model de proximitat comercial que sempre ha defensat CiU”. Quant als horaris, considera que “és el parc que s’ha d’adaptar a la ciutat” i no a l’inrevés.

Deborah Zimmerman (Som VNG) va criticar el “xantatge” imposat pel promotor del parc en els horaris, al qual s’ha avingut un govern local abonat al “neoliberalisme”. La regidora creu que aquests temes requereixen més debat, més consens ciutadà i nega que el parc pugui esdevenir cap atractiu turístic per a la ciutat.

Montse Maronda (CUP) no veu la necessitat d’un altre parc comercial, havent-n’hi a Cubelles i Sant Pere de Ribes, sobretot tenint en compte que la llibertat horària suposa una “competència deslleial” al cap comerç actual. Dels 600 llocs de treball promesos, en va dir que “no s’ho creu ningú”, i va ironitzar sobre “les caravanes de cotxes que cada diumenge, després d’anar al parc comercial aniran a passejar per la rambla i dinaran a la ciutat”.

El primer tinent l’alcalde Juan Luis Ruiz (PSC) va parlar de resoldre “el dèficit d’oferta” comercial que té la ciutat, que provoca “fugues” cap a altres localitats. També va assegurar que el barri de Mar i part de la resta de comerç fa anys que demana poder obrir els festius i que “el comerç tradicional s’ha d’adaptar a les noves pautes de consum”. Assegura, finalment, que parc comercial i comerç de proximitat són complementaris.

Carlos Remacha (PP) troba que no s’ha de tancar portes a la creació de llocs de treball i que cal ampliar el turisme d’estiu a tot l’any “per recuperar la capitalitat de la comarca”. Francis Álvarez (Cs) va dir que “és més sostenible tenir obert diumenge que dimarts, dimecres o dijous a 0 graus” i que també ho és més tenir el parc comercial aquí que “anar a Gavà”.

Així mateix, el ple ha aprovat obrir l’accés directe al parc des de la C-31 i un nou vial d’accés interior als multicinemes, aquest cop amb el suport d’ERC a canvi de fer més aparcaments a la rambla Sant Jordi i darrere l’hospital; reforçar el comerç de proximitat; comprometre el promotor del parc a contractar aturats vilanovins (sobretot joves, de més de 55 anys i aturats de llarga durada); crear corredors verds al polígon Masia d’en Barreres); i afavorir l’entrada al parc per prolongacions de les rambles Sant Jordi i Pep Ventura, i no per l’Av. Vilafranca.

FER UN COMENTARI