Vilafranca acull dissabte la 3a Mostra de Bioconstrucció i Permacultura

0
2084

La tercera Mostra de Bioconstrucció Permacultura que havia de tenir lloc al parc de Sant Julià de Vilafranca el passat 14 d’abril i que es va ajornar, es farà finalment aquest dissabte, al mateix indret. Serà entre les 10 del matí i les 8 del vespre, ininterrompudament, i s’hi podran trobar una vintena de parades/estands d’empreses i entitats relacionades amb la temàtica, i que es complementaran amb tallers, xerrades a càrrec d’experts vinguts d’arreu de Catalunya, i activitats lúdiques per a totes les edats. És el tercer any consecutiu que Ecoxarxa Penedès, amb la col·laboració de Lo Traginer, organitza una mostra que és l’única del sector que es fa a Catalunya.

La bioconstrucció

La bioconstrucció és una metodologia per construir habitatges de manera sostenible, amb materials naturals i aprofitant les energies netes (solar, tèrmica) amb l’objectiu que siguin més eficients. Per construir-los, o fer reformes dels ja existents, s’empren materials com poden ser argiles, palles, pedra, canya, suro, fins i tot plantes, pintura amb calç, ampolles de vidre o pneumàtics, és a dir, materials renovables. A banda de tenir edificis més eficients i no malmetre el planeta, també s’aconsegueix amb la bioconstrucció tenir unes construccions més personalitzades.

Alguns dels materials esmentats poden sorprendre. Per exemple, els pneumàtics, que són altament contaminants. Però Aleix Joaquín, que forma part de l’organització de la Mostra, explica que “si no es cremen, se n’aprofita l’estructura forta per omplir-los de pedra i fer fonaments, que després queden arrebossats, aïllats i protegits”. I es reutilitza així un material que altrament podria acabar en un abocador o una incineradora.

L’objectiu principal de la Mostra, que és anual, és sensibilitzar la població, sobretot les noves generacions, que altres formes d’habitar són possibles.

La permacultura

La permacultura està intrínsecament lligada a la bioconstrucció, però amb una visió més àmplia, més global. Els seus tres principis ètics són la protecció de la persona, de la terra i compartit de manera equitativa. La permacultura és el conjunt de maneres de treballar a l’hora de construir un habitatge i el seu entorn, per tal que sigui sostenible i risilient. La permacultura busca imitar els patrons de la natura per tal de no violentar-la i, alhora, aprofitar-se’n sense malmetre-la. Així, cerca la correcta orientació de l’habitatge per als espais de sol/ombra i ventilació, també analitza el comportament del terreny per aprofitar al màxim les seves energies i ser més eficient sense requerir grans despeses energètiques, per exemple, aprofitant l’aigua de la pluja. També té en compte el reaprofitament de les aigües grises, per exemple per al rec; fomenta el reciclatge, etc.

Construir un habitatge amb aquesta filosofia no necessàriament és més car. Pot ser-ho una mica, encara que no sempre, la seva construcció, però el manteniment és més simple, és més eficient i a llarg termini és més barat. A més, sempre tindrà una major longevitat.

 

Podeu consultar els actes de la jornada a la nostra agenda.

FER UN COMENTARI