A principis d’estiu estarà enllestida la nova ruta turística “Vilafranca, ruta urbana del vi”, un itinerari per dins de la vila que pretén donar a conèixer el caràcter vitivinícola de la ciutat “de manera singular, atractiva i innovadora”, tal com assenyala la regidora de Turisme, Dolors Rius.
Es tracta d’un recorregut d’uns 3,5 km per dins de Vilafranca amb parades a nou emplaçaments significatius del llegat i patrimoni vitivinícola. En cadascun d’aquests punts s’hi instal·larà un element que explicarà in situ i també a través d’un codi QR la seva relació amb la cultura i l’economia del vi que ha modelat la ciutat al llarg dels darrers segles. En un principi la ruta es podrà resseguir de forma autoguiada i per indicar els nou punts s’ha creat una fita direccional que s’encastarà al terra igual com ho estan les de la Ruta Medieval, la Modernista o el Camí del Vi en la seva part urbana.
L’itinerari turístic transcorre entre l’Oficina de Turisme i la plaça de la Creu de Santa Digna. Entre aquests dos punts, se’n troben set més davant del Vinseum, la plaça del Penedès, el passatge Alcober (entre L’Agrícol i el Casal), el carrer del Casal, davant de l’antiga Estació Enològica, el carrer Comerç i, finalment, l’avinguda Barcelona amb carrer Comerç. La ruta proposa parades en aquests nou emplaçaments, però està pensada perquè puguin visitar-se de manera independent. És per això que, segons la regidora, fins a l’estiu no estaran tots nou elements instal·lats, però és probable que abans ja n’hi hagi algun.
Nou punts significatius
El primer dels elements s’instal·larà davant de l’Oficina de Turisme i serà un tòtem format per tres cubs retroil·luminats, amb imatges de la Vilafranca Vitivinícola i un plànol de la ruta urbana. El segon, serà un plànol de llautó encastat al paviment just davant del Vinseum i en ell hi apareixaran ressaltats amb relleu els nou punts de la ruta. La parada següent a és a la plaça Penedès on, prop de la marquesina de l’autobús, s’hi instal·laran tres estructures de fusta i acer que mostraran reproduccions d’imatges a gran escala d’escenes relacionades amb la vinya i el vi a Vilafranca. D’allà la ruta proposa arribar-se fins al passatge Alcober, en el qual es col·locaran murals de gran format en parets i sostre de l’entrada del Centre Agrícol mostrant fotografies, articles, cartells i documentació que recullin aspectes essencials de la història del Centre Agrícol i del Casal. Uns metres més enllà, al carrer del Casal, hi haurà el cinquè element, un monòlit amb la forma de les cases originals del carrer i elements evocadors dels oficis. A més, a terra es deixarà a la vista una part de llambordes. Davant de l’antiga Estació Enològica, al carrer d’Amàlia Soler, hi haurà una instal·lació d’acer amb la forma original de l’edifici i en la qual es farà valdre la importància històrica de l’edifici.
El carrer Comerç és el setè punt que proposa la ruta. Al llarg de tota aquesta via el visitant anirà trobant plafons en portes i finestres tapiades dels magatzems que reproduiran imatges antigues de l’interior de les naus. A més, a la passarel·la que comunica el carrer amb l’estació de tren també se n’instal·laran, en aquest cas, amb fotos de l’antic moll de càrrega. Al final del carrer Comerç, tocant amb l’avinguda Barcelona, s’hi instal·laran dues fites de fusta amb el logotip de la ruta amb l’objectiu que puguin començar-la des d’aquest punt els visitants que arribin a la vila per aquest punt. Finalment, la darrera parada suggerida en aquest nou itinerari turístic urbà és a la plaça de la Creu de Santa Digna; allà s’hi vol col·locar una instal·lació de 50 metres de llargària que reproduirà una maqueta simplificada a escala de les façanes del carrer Comerç i el nom de la ciutat.
Ara per ara la ruta està pensada perquè la pugui fer tothom de manera autònoma: “És un itinerari didàctic i lúdic per donar a conèixer la nostra història”, comentava la regidora. Tot i això, no es descarta que en un futur la ruta pugui esdevenir guiada. Al seu torn, l’alcalde de Vilafranca ressaltava que aquesta iniciativa és la síntesi de la manera que té el govern d’entendre el turisme: “Sempre treballem per fer arribar visitants que ens aportin valor, fugim del turisme de masses”.
Aquesta nova ruta suposarà una inversió d’entre 317 i 320.000 euros i des del consistori s’indica que s’està treballant per accedir a alguna subvenció. L’alcalde, Pere Regull.