Vilafranca en Comú presenta al·legacions per una política fiscal més verda i social

0
753
Els membres de VeC Ramon Arnabat i Montse Romagosa. // FOTO: LA FURA

El grup municipal Vilafranca en Comú va exposar ahir en roda de premsa les al·legacions que faran a la proposta d’ordenances fiscals de l’equip de govern, centrant-se en una fiscalitat més verda i social.

Montse Romagosa, dels comuns, afirmava que “l’aprovació de les ordenances pot semblar un mer tràmit però en el fons és una declaració d’intencions; i la política fiscal no s’hauria de veure com un mètode d’obtenció d’ingressos, sinó com un mitjà per aconseguir una Vila més justa”. Els comuns van explicar que van presentar 16 propostes i l’equip de govern va aprovar-ne tres: el manteniment de les taxes dels serveis de cementiri i dels preus públics de les llars d’infants municipals, i la reducció de les taxes bàsiques de les llicències urbanístiques.

Les altres tretze propostes de VeC persegueixen una “fiscalitat més socialment equitativa, més sostenible i que fomenti la cultura i l’associacionisme”. Així, una de les mesures será pujar un 10% l’Impost sobre Béns Immobles (IBI) als 85 immobles residencials que tenen un valor cadastral major als 300.000 euros i no pujar-lo a la resta. Per altra banda, els comuns insisteixen en la tarificació social de l’escola municipal de música i les activitats esportives, i en una millora de la gestió dels residus. En aquesta línia, el regidor Ramon Arnabat criticava que la recollida porta a porta dels carrers del barri del Centre no faciliti la recollida selectiva i proposava que la taxa de residus s’apliqués en funció dels usos de la deixalleria, el volum de residus generat i el reciclatge.

VeC també proposa bonificar en un 50% l’impost de circulació de vehicles als híbrids, i augmentar la bonificació de l’IBI al 60% per a l’aprofitament tèrmic o elèctric de l’energia provinent del sol.

Finalment, els comuns consideren que les ordenances han de fomentar l’activitat d’entitats i associacions, i per això proposen l’ús gratuït d’equipaments municipals com Cal Bolet o l’Auditori un cop a l’any i adaptar el preu de lloguer d’espais com l’Escorxador segons si l’entitat que ho demana és sense ànim de lucre o no.

FER UN COMENTARI