Vilafranca es conjura per reduir la violència a les graderies dels camps de futbol

0
280
La FCF ha organitzat una jornada de prevenció de la seguretat en esdeveniments esportius a Vilafranca. Foto: Ajuntament

Vilafranca del Penedès ha estat escenari aquest dilluns d’una jornada de prevenció de la seguretat en esdeveniments esportius i de les violències sexuals als clubs de futbol catalans, impulsada per la Federació Catalana de Futbol (FCF) i els Mossos d’Esquadra. La reunió ha servit per informar els responsables dels clubs de futbol i de futbol sala vilafranquins sobre els protocols que han de seguir davant els casos de violència als esdeveniments esportius i de violència sexual als clubs.

Aquesta és una formació que la Federació i els Mossos han impulsat recentment després de constatar que els últims anys hi ha hagut un increment dels incidents violents als camps de futbol. “És una situació generalitzada que estem patint després de la Covid i que l’últim any s’ha incrementat sobretot en partits de juvenils i de cadets“, ha explicat el cap de la Unitat Central de l’Esport, el caporal Jordi Garcia.

Una situació de la qual Vilafranca no n’és aliena. De fet, la jornada s’ha organitzat després que l’Ajuntament constatés que els casos d’agressivitat a les grades dels camps de futbol locals havien augmentat considerablement els últims anys. “És una realitat que, sense voler fer-ne alarmisme, no podem obviar i davant la qual hem cregut que cal buscar solucions“, ha explicat a La Fura la regidora d’Esports de Vilafranca, Gemma Romeu.

Així, Vilafranca és el tercer municipi que acull aquesta formació, després de Granollers i Palau-solità i Plegamans. Des dels Mossos han explicat als responsables dels clubs de futbol del territori quina és la normativa que cal fer complir als partits, una sèrie d’indicacions entre les quals hi ha la prohibició d’entrar amb begudes alcohòliques, objectes perillosos o bengales als camps de futbol, així com d’entonar càntics o expressions que incitin a la violència.

Des de l’Ajuntament expliquen que es posarà un cartell amb aquesta normativa als dos camps de futbol municipals, el del Vilafranca i el de l’Espirall. Els clubs són els encarregats de fer complir aquestes normes i, en cas de detectar el més mínim problema violent, han de trucar ràpidament al 112 perquè els cossos policials intervinguin. “Tenim la voluntat d’aplicar tolerància zero davant aquests comportaments”, ha remarcat Romeu.

Prevenció de les violències sexuals

La jornada formativa també ha incidit en la prevenció de les violències sexuals en l’àmbit de l’esport. Els agents Fernando Alonso i Yolanda Pacheco han enumerat diversos aspectes que les entitats havien de tenir en compte, com ara la presència d’adults o l’ús de mòbils als vestidors, analitzar aquells espais del club que poden ser vulnerables, designar una persona que faci la figura de protector del menor, o elaborar un protocol contra les violències sexuals.

FER UN COMENTARI