Aquesta setmana l’Agrupació de Bestiari Festiu i Popular de Catalunya ha finalitzat l’escaneig en tres dimensions de totes les figures que participen al seguici de la festa major de Vilafranca, tant les del seguici gran com les del petit. Aquesta actuació, que s’ha realitzat durant aquest agost i setembre, servirà per garantir una millor preservació o recuperació de les peces en cas d’accident o de pèrdua.
Des de l’Agrupació del Bestiari han escanejat una setantena de figures, imatge de Sant Fèlix inclosa, mitjançant un acord amb l’Ajuntament vilafranquí arran d’una proposta que va fer l’Agrupació el passat 2019. L’escaneig permet tenir una informació completa de la forma, les dimensions, els colors i la textura de tots els materials, de manera que si s’han de refer les peces o fer-ne algun duplicat es podrien elaborar amb exactitud.
El procés s’ha fet amb un escàner de llum estructurada, que projecta un patró de llum sobre la superfície de la figura i en capta les formes i detalls amb una càmera. Mitjançant un ordinador, es calcula la distància entre els milers de punts de la peça i es va elaborant un model digital. Aquest motlle es pot utilitzar amb aplicacions de realitat virtual o augmentada, permet difondre la cultura popular de manera virtual i facilita que es puguin conservar les figures del seguici actual i les que ja no en formen part.
Aquest escaneig és un projecte pioner a tot Europa, que va arrencar el passat 2019 també a Vilafranca amb l’escaneig de més d’un centenar de bèsties festives procedents de diferents indrets de Catalunya. L’Agrupació de Bestiari Festiu i Popular de Catalunya anirà oferint aquest escaneig a diversos ajuntaments i entitats culturals per fer créixer el gruix de bestiari digitalitzat: el Vendrell i Sitges també s’han sumat al projecte aquest 2021.