Molts dels Grans Ors s’han quedat al Penedès. Destaca, entre d’altres, el premi a Vallformosa, escollit millor celler de Catalunya per segon any consecutiu
L’Auditori de Vilafranca del Penedès ha estat l’escenari de la gala de tardor dels Vins catalans, convocada per l’Institut Català del Vi i la Vinya, l’INCAVI. Els Premis Vinari 2021 són un reconeixement a la feina ben feta de pagesos, cellers i professionals del món vi.
Entre els guanyadors de l’edició d’enguany hi destaca Purgatori 2017 de Família Torres, de la DO Costers del Segre, reconegut com a millor vi català del 2021. Es tracta d’un vi negre elaborat amb les varietats carinyena, garnatxa negra i syrah, fet amb raïm de la finca del Mas de l’Aranyó, a Lleida. Una parcel·la coneguda com “la finca dels Desterrats”, perquè hi enviaven monjos de l’abadia de Montserrat a fer penitència amb la finalitat de treballar la terra i produir aliments, segons ha recordat l’organització del certamen. A la cerimònia també s’ha lliurat el Premi al Millor Vi Escumós, que ha recaigut en Carles Andreu Brut Nature 2017, de la DO Cava, un escumós que neix a la Conca de Barberà i que està elaborat amb macabeu i parellada. Ha estat l’escumós més ben puntuat a la categoria d’entre 30 i 60 mesos de criança. És, de fet, un brut nature que ha sortit al mercat després d’una criança de 48 mesos.
Aquests són els màxims guardons d’una competició que enguany ha comptat amb un total de 850 vins inscrits d’arreu del territori català. Pel que fa al premi a la Trajectòria Professional, aquest ha estat per a Miguel A. Torres, considerat un “visionari” del sector per la seva implicació i lideratge en nous mètodes de conreu per combatre el canvi climàtic.
Els Grans Ors, repartits pel Penedès
D’altra banda, els Vinari han reconegut els millors vins en les categories blancs, negres i escumosos. En aquesta darrera categoria d’Escumosos Rosats, el Vinari Gran Or s’ha quedat a la zona del Penedès, amb Castell d’Or Brut Rosat, de la DO Cava, mateix territori que dona vida al Summum Lacrima Baccus Brut Nature Reserva 2018, de Mont Marçal Vinícola, que ha destacat en la categoria d’Escumosos entre 18 i 30 mesos de criança. Del Penedès, i sota el segell Corpinnat, l’Indomable 2014 de Mas Candí ha rebut les millors puntuacions entre els escumosos de més llargues criances, les que superen els seixanta mesos.
Un altre dels premis destacats de la gala ha estat pel celler Vilarnau, de Sant Sadurní d’Anoia, que ha rebut el Premi Vinari AGBAR al Millor Projecte Ecològic. Un reconeixement a la seva filosofia, que des de fa molts anys té en la sostenibilitat un dels seus eixos principals d’acció, atorgant el màxim respecte al medi i l’entorn natural on hi tenen les vinyes i el celler.
Els Premis a l’Enoturisme, organitzats en col·laboració amb l’Escola d’Enoturisme de Catalunya, han donat visibilitat a l’efervensència d’un sector cada cop més consolidat a Catalunya. Entre les iniciatives premiades, destaquen el Jardi Restaurant El Celleret de Família Torres (DO Penedès), reconegut com a millor Projecte d’enoturisme i experiència de maridatges; el celler Gramona (Corpinnat i DO Penedès) com a millor Activitat mediambiental o el premi a la millor iniciativa d’innovació i dinamització enoturística, que va ser per La Carretera del Vi, proposta en la qual participen cellers de l’Alt Penedès i Garraf per promocionar el territori i els seus vins.
Finalment, destacar que, per segon any consecutiu, Vallformosa, amb seu a Vilobí, es va endur el guardó a millor celler, sent el celler que ha rebut més guardons ha rebut en aquesta edició dels Vinari 2021. El premi el va recollir la directora general de Vallformosa, Marta Vidal, que va mostrar la voluntat de continuar treballant “per seguir oferint productes de la millor qualitat”.