Aquests darrers dies als 194 contenidors grocs de Vilafranca del Penedès s’hi han incorporat uns adhesius amb un codi QR. La iniciativa forma part del projecte Reciclos, impulsat per l’empresa EcoEmbes per promoure el reciclatge d’envasos entre la ciutadania. Vilafranca és un dels vuit municipis de Catalunya que implanta aquest sistema que consisteix a utilitzar la tecnologia en la gestió dels residus: “Estem davant el primer sistema de devolució i reciclatge que aplica tecnologia”, explicava Xavier Balagué, gerent d’Ecoembes.
El sistema funciona a través d’una aplicació mòbil i serveix únicament per reciclar llaunes i ampolles de plàstic. Abans de llençar-les al contenidor groc, l’usuari ha d’escanejar amb el mòbil els codis de barres dels envasos. Quan decideixi llençar-los, haurà d’escanejar el codi QR enganxat al contenidor i abocar la bossa amb els envasos. Un cop fet, i a través de l’App podrà bescanviar els punts acumulats per inscripcions a sorteigs o bé per destinar en algun projecte mediambiental (en el cas de Vilafranca, serà la construcció d’un aparcament de bicis amb una àrea per reparar-les). Cada usuari té limitat a 10 el nombre d’envasos per setmana.
Vilafranca és el primer municipi de l’Alt Penedès que se suma al projecte Reciclos, però des de la Mancomunitat Penedès-Garraf, l’ens responsable de la gestió de residus de bona part de municipis d’aquestes dues comarques, s’anima a altres pobles a implementar aquest sistema.
A Vilafranca, tal com va anunciar el regidor de Projectes estratègics, Aureli Ruiz, cada any es generen 21.000 tones de residus i d’aquestes se’n reciclen un 40%. Pel que fa als envasos, es reciclen 18 quilos/any per habitant. Ruiz apuntava que municipis amb un nombre d’habitants similars a Vilafranca recilen el doble d’envasos: “com que encara hi ha molt recorregut per fer, des de l’Ajuntament busquem iniciatives que ens permetin conscienciar la ciutadania de la necessitat de reciclar i, al mateix temps, millorar aquestes xifres”.
Pel que fa a l’aplicació de nous sistemes, el regidor indicava que fins d’aquí a dos anys no acaba en contracte amb l’empresa concessionària i, per tant, fins llavors no es poden fer canvis substancials. Amb tot, apuntava que la tecnologia aplicada a la gestió de residus ha de ser la via a explorar: “El porta a porta es va idear als anys 90, estem al 2020 i hem d’aprofitar la tecnologia per fer una recollida adaptada als nostres temps. No trobo lògic parlar d’un porta a porta clàssic al segle XXI”, manifestava.