Aquest dimecres s’ha inaugurat el Centre de Dia Jaume Nicolás, dedicat a la gent gran, a la casa Berch i Galtés ubicada al carrer Parlament, 3 de Vilafranca. L’edifici, que també té una entrada pel carrer Bisbe Morgades a tocar del parc Tívoli, és una finca premodernista que era propietat de la família Nicolás Magriñà i que està catalogada com a Bé Cultural d’Interès Local.
La casa ha estat adquirida per la Fundació Pinnae, amb la implicació i col·laboració directa de la família Nicolás Magriñá, i la gestió del centre de dia anirà a càrrec de la Fundació Inglada Via, “una entitat centenària i amb solvència sobradament acreditada, referent a Catalunya en termes de la cura de la gent gran” segons apuntava Martí Solé Bordes, president de Pinnae.
D’edifici històric a centre de dia
El Centre de Dia Jaume Nicolás té per objectiu assistir persones majors de 65 anys i programar diverses activitats des de les 8h del matí fins les 20h del vespre, oferint també esmorzars, dinars i berenars. Juntament amb la Residència Inglada Via (carrer Hermenegild Clascar) i els allotjaments tutelats Inglada Via (carrer Sant Bernat) constitueix la major oferta sociosanitària del territori.
La casa disposa de 349m2 i d’un ampli jardí de 418m2, dimensions que, juntament en l’estat d’abandonament en què es trobava la finca i la seva condició d’edifici protegit, han suposat 16 mesos d’obres i rehabilitació. Se n’ha mantingut la façana, l’estructura i elements característics com les rajoles hidràuliques o els sostres de fusta policromats. Ara, l’espai disposa de sales d’activitats i esbarjo, d’espais destinats a la fisioteràpia, podologia i perruqueria i d’una concepció polivalent que permet adaptar l’immoble segons les necessitats dels usuaris i dels actes que s’hi organitzin.
Treball conjunt
Durant la inauguració la secretària d’Afers Socials i Família de la Generalitat de Catalunya, Anna Figueras Ibáñez, valorava el “compendi entre forces públiques i privades i les famílies vilafranquines” a l’hora de tirar projectes endavant i “promoure oportunitats perquè les persones grans envelleixin com vulguin i com necessitin”.
Per la seva banda, l’alcalde Pere Regull recordava la importància de la catalogació i regulació del patrimoni per mantenir edificis històrics com la casa Berch i Galtés, i es referia a la Fundació Pinnae com “l’exemple a seguir de cara al futur” i a la família Nicolás Magriñá com una de les famílies “que sempre hi són”.
El fill de Jaume Nicolás, Joan Nicolás, recordava que el seu pare va viure una postguerra molt dura i per això va desenvolupar molta “ànsia d’espavilar-se i esforçar-se i molta generositat perquè recordava tothom qui havia ajudat la família en moments durs”.