Amàlia Soler de Tord va donar el seu nom a un carrer de Vilafranca i també hi ha una fundació a la vila que porta el seu nom. Però més enllà d’això, ben poca gent té referents sobre una dona que va deixar en herència el seu patrimoni a l’esmentada fundació, amb l’objectiu que es destinés a les dones pobres de Vilafranca.
Per tal de donar a conèixer la importància d’aquest personatge per a la vila, aquest dissabte es farà a 2/4 de 7 de la tarda a l’auditori del Vinseum un acte de reconeixement i homenatge, consistent en una xerrada de l’historiador local Joan Solé i Bordes sobre “La Vilafranca del temps d’Amàlia Soler”; la presentació a càrrec de Dolors Garcia (presidenta de l’IEP) d’un retrat d’Amàlia Soler fet pel pintor Francesc Masriera; i la presentació del llibre Amàlia Soler de Tord (1837-1918). La família, la seva història i el llegat, a càrrec del seu autor, l’historiador Daniel Sancho París. En acabar l’acte, totes les persones presents en rebran un exemplar de regal.
Sancho explica que la seva família va arribar a Vilafranca a principis del segle XVII. Els Soler formaven part de la burgesia i els de Tord, de la baixa noblesa. En morir sense descendència, va deixar el seu llegat (una finca al Romaní, de Sant Martí, i l’edifici de la cantonada dels carrers de la Cort i Santa Maria) a la Fundació.