Vilafranca s’obre a tenir més d’una funerària i enterraments més barats

0
466

El ple municipal de Vilafranca, celebrat dimarts, va aprovar amb els vots a favor de l’equip de govern, Ciutadans i Vilafranca en Comú, i l’abstenció d’ERC i CUP, la modificació inicial de l’ordenança de serveis funeraris, ja que l’actual es va redactar i aprovar l’any 1998.

“Aquesta modificació busca regular els requisits mínims que hauran de complir les empreses de serveis funeraris que vulguin operar a la vila”, indicava el regidor de Governació, Miquel Medialdea, a la vegada que subratllava que el nou text incorpora eines de control municipal en qüestions com la transparència i inclou una bonificació de 300 euros per a persones o famílies vulnerables amb prèvia acreditació de Serveis Socials.

Llogar la sala de vetlla

La nova ordenança amb la qual treballa el govern obre la porta a la lliure concurrència, és a dir, al fet que més d’una empresa funerària pugui establir-se a la vila i els preus es regulin segons el mercat, acabant d’aquesta manera amb el  monopoli que té Àltima.

Un altre dels aspectes que inclou la modificació és el fet que en cas que hi hagi una segona empresa funerària operant a Vilafranca i no compti amb sala de vetlla, pot demanar a Àltima que n’hi llogui una, sempre que tingui disponibilitat.

La nova ordenança, segons Medialdea, arriba després d’una moció presentada l’any 2019 per part d’Esquerra Republicana i després dels informes de la Sindicatura de Greuges.

Tots els grups de l’oposició van coincidir a valorar positivament la nova ordenança, especialment pel fet que s’obri la porta a l’arribada de noves empreses funeràries i perquè s’aposti per la transparència. Ramon Arnabat, regidor de Vilafranca en Comú, va demanar al govern que afronti la qüestió d’instal·lar un crematori, mentre que Maria Ramon, de la CUP, va insistir en la necessitat de municipalitzar els serveis funeraris per garantir un servei digne i assequible a tothom.

Des d’ERC, Montse Espinosa, apuntava que la bonificació de 300 euros “es queda curta”, ja que per a una persona vulnerable passar de pagar 2.800 euros a 2.500 no és significatiu i es lamentava de la “manca de valentia del govern”.

FER UN COMENTARI