Vilafranca tindrà el pressupost més alt de la història (65 milions) a causa del context econòmic actual

0
301
Francisco Romero, Pere Regull i Aureli Ruiz.

L’Ajuntament de Vilafranca tindrà el 2023 el pressupost més alt de la seva història, de 65,37 milions d’euros, amb un increment del 9,1% a causa del context socioeconòmic actual. El govern local de Junts-PSC el portarà a aprovació la setmana que ve, i prèviament el regidor d’Hisenda Aureli Ruiz n’ha desgranat les claus. En primer lloc, el que el condiciona: un IPC elevat (+7%), els preus de l’energia, els costos de les matèries primeres i salarials, l’increment del cànon de residus que es llencen a l’abocador (+10,5%), l’augment del tipus d’interès (+3%), la reducció del 50% dels ingressos per les plusvàlues (un milió d’euros menys) i un increment de les Ordenances inferior a l’alça del cost de la vida.

Ruiz ha destacat que a les partides d’educació, esports, cultura i salut, que no són de competència municipal, s’hi destina el 50% del pressupost. “En l’estructura del pressupost es veu que no volem que Vilafranca sigui una ciutat dormitori”, ha sentenciat. I l’alcalde Pere Regull hi ha afegit que “som un ajuntament intervencionista en l’estat del benestar”. Així, l’àmbit al qual es destinaran més diners és el de l’educació (6,66 milions, un 10% més que al 2022, i hi treballen 140 dels 560 treballadors de l’Ajuntament). També destaquen els 5,94 milions a via pública (“el 2021 vam ser el tercer municipi de més de 25.000 habitants que més va invertir a via pública, gràcies a la gran inversió post pandèmia que hem fet”, ha dit el responsable de les hisendes locals); 5,84 milions a cultura (Vinseum, cicle festiu, subvencions a entitats…), 4,64 milions a la Policia Local (es passarà de 65 agents a 72, per poder reimplantar la policia de barri), 4,34 a gestió de residus, etc.

Les principals inversions previstes són per a la museografia del Vinseum (1,57 mililons), la instal·lació de càmeres de videovigilància a 15 llocs de la ciutat, l’acabament del viver de celleristes al carrer Comerç i la reurbanització de l’avinguda de Catalunya i el carrer Bisbe Estalella. També es farà un aparcament dissuasiu al carrer Dr. Fleming (al costat del que té el celler Torres), de 200 places, que serà gratuït per a usuaris de Renfe i dels autobusos, i de pagament per a la resta d’usuaris).

A tall de conclusió de mandat, el regidor d’Urbanisme Francisco Romero subratlla que en els darrers quatre anys “hem fet una inversió rècord sense incrementar la pressió fiscal més enllà de l’IPC”; un fet que atribueix a la bona planificació, que en els seus propers anys s’ha de visualitzar en l’aplicació dels plans de mobilitat, d’habitatge i amb més obres del pla de transformació del Centre (carrers Sant Pere i Santa Magdalena). L’alcalde hi afegeix que la clau està també “ser més eficients que mai”, que vol dir control de la despesa, no sobredimensionar cap servei ni gastar en el que és prescindible (no es fan dinars de feina, no hi ha vehicles oficials, no es fa revista municipal des de 2009, etc.).

FER UN COMENTARI