Vilanova, capital de la ciència-ficció per quart any

0
799
Eloi Puig, president de la SCCFF, Mercè Mateo, regidora de Cultura i l'escriptor Antoni Munné-Jordà en la presentació de la 4a CATCON. // LA FURA

La ciència-ficció catalana torna a escollir Vilanova per concentrar-se i acostar-se als lectors. Serà en el marc de la IV Convenció Catalana de Ciència-Ficció i Fantasia, la CATCON, que tindrà lloc a l’Auditori Eduard Toldrà els pròxims 21 i 22 de maig.

Una de les novetats d’enguany és, per tant, que el festival deixarà de celebrar-se al mes de novembre per evitar coincidir amb altres esdeveniments importants de la comarca i passarà la seva programació a la primavera. “El canvi de data no afectarà a la convenció ni tampoc al lliurament dels Premis Ictineu, el guardó que reconeix la millor literatura de ciència-ficció i fantasia publicada l’any anterior”, ha assegurat el president de la Societat Catalana de Ciència-ficció i Fantansia, Eloi Puig.

Per a Puig, aquesta edició esdevé una de les més importants, ja que serà la primera després de l’aturada forçosa per la pandèmia i servirà per “recuperar la dinàmica que aconseguida els últims anys”. En aquest sentit, la CATCON 2022 esdevindrà un punt de trobada entres els autors i traductors que conreen aquest gènere, així com els bloguers, els afeccionats i les editorials. “Hem preparat un seguit d’actes perquè la gent pugui veure l’ambient que es respira en aquestes convencions”, explica el president de la SCCFF.

Entre aquestes activitats, destaquen l’homenatge a Miquel Barceló, un dels grans divulgadors d’aquest gènere, taules rodones sobre les noves tendències que s’estan obrint dins el món de la ciència-ficció, presentacions de llibres i xerrades amb diversos autors, com ara l’escriptor Edgar Cotes. Els organitzadors del festival també han avançat que enguany tornaran a haver-hi noms de primer nivell, com ara el blanenc Salvador Macip i l’escriptora sud-africana Lauren Beukes, convidats d’honor i autors molt reconeguts dins el gènere fantàstic.

L’escriptor i alma mater d’aquest festival, Antoni Munné-Jordà, creu que la celebració de la CATCON és “una bona oportunitat per promoure la literatura catalana de ciència-ficció i fantasia”, especialment després de la bona acollida que van tenir les primeres edicions. Tant Munné-Jordà com Puig coincideixen que, històricament, “el fantàstic ha estat un gènere menystingut i que ha hagut de salvar molts entrebancs”, però admeten que en els darrers anys, les editorials han apostat per publicar novel·les fantàstiques en català. “Ara mateix hi ha editorials especialitzades que estan donant un impuls a aquest gènere”, afegeixen.

Les biblioteques de Vilanova se sumen a la Setmana Fantàstica

La biblioteca Armand Cardona de Vilanova i la Geltrú també serà l’escenari de diverses activitats paral·leles en el marc de la Setmana Fantàstica. La biblioteca acollirà, entre d’altres, una xerrada amb Salvador Macip, aprofitant la seva visita a la ciutat, i un reconeixement a l’escriptor Antoni Munné-Jordà per la donació de les seves col·leccions al fons literari de Vilanova. Es tracta, segons el propi Munné-Jordà, d’uns 3.000 llibres únics, com ara la primera història de Dràcula o la primera edició de l’Atlàntida de Verdaguer.

La regidora de Cultura de l’Ajuntament de Vilanova, Mercè Mateo, ha explicat que, amb motiu de la CATCON, els llibres quedaran exposats a la Biblioteca Armand Cardona per a la seva consulta i, en un nombre més reduït, per al prèstec.

El programa complet de la IV Convenció Catalana de Ciència-Ficció i Fantasia es pot consultar a través del web http://www.catcon.cat/ i fins el 30 d’abril estaran obertes les votacions dels Premis Ictineu.

FER UN COMENTARI