Quan es produeixen xàfecs instensos, el torrent es desborda i afecta la Ronda Europa

Renaturalitzar la llera del torrent, instal·lar-ne una franja filtrant o elevar-ne els talussos són algunes de les actuacions que podrien evitar futures inundacions al Torrent de la Piera, segons els responsables del projecte de canvi climàtic i resiliència costanera Score.

Científics i investigadors del projecte coincideixen que les inundacions és un dels principals riscos climàtics de Vilanova i la Geltrú i que el Torrent de la Piera n’és un punt “crític”, especialment en el tram proper a la Ronda Europa, una infraestructura que queda completament anegada quan es produeixen forts episodis de pluges i el torrent, de retruc, es desborda. L’últim gran desbordament del torrent es va produir el juny del 2018. “El problema és que hi ha una alteració antròpica del torrent: la carretera, el port, etc. alteren el curs fluvial natural”, explica la tècnica de medi ambient de l’Ajuntament de Vilanova, Gemma Roset, que lamenta haver de buscar ara “una solució basada en la natura quan hem estat nosaltres qui ha alterat aquesta natura”.

Sigui com sigui, els responsables de l’Score ja han començat a treballar per buscar una solució ecològica i mitigar els efectes provocats per futures inundacions. La primera mesura que hi ha damunt la taula consisteix a elevar el talús dret amb materials naturals, com ara l’argila coberta amb herba i crear així un pendent cap al torrent que redueixi el vessament d’aïgues. També s’ha proposat renaturalitzar i estabilitzar la llera del torrent amb la plantació d’espècies autòctones, incrementar-ne la profunditat per evitar desbordaments i instal·lar-ne un sistema de drenatge per absorbir l’aigua. “El Torrent de la Piera té les seves pròpies complexitats i caldrà fer un estudi més profund del seu sistema hidrològic, però avui hem fet un pas important”, celebra Luís Campos des de la Fundació ENT, que lidera el Living Lab.

La voluntat dels responsables del projecte és poder executar alguna d’aquestes mesures basades en la natura, si bé reconeixen que no disposen d’un pressupost gaire alt. “El projecte també vol fer demostració”, ha dit Roset.

Un any en marxa

Ara fa un poc més d’un any que va arrencar el projecte Score a la capital del Garraf, amb la constitució d’un “laboratori viu” per dissenyar estratègies per mitigar els efectes del canvi climàtic. “El projecte ens està donant una nova visió per adaptar-nos a l’emergència climàtica i per aportar coses innovadores a Vilanova”, ha valorat Roset.

Score té una durada de quatre anys i hi participen un total de 28 socis, entre institucions, centres de recerca i universitats. Ho fan representant a una desena de ciutats europees, amb una dotació global de 10 milions d’euros. A banda de Vilanova, les ciutats que formen part del programa són Sligo i Dublin (Irlanda), Lisboa (Portugal), Massa (Itàlia), Koper (Eslovènia), Bilbao i Alacant (Espanya), Gdansk (Polònia) i Samsun (Turquia).

FER UN COMENTARI