Vilanova revisa el seu passat indià i planteja retirar de la via pública els referents de l’esclavatge

0
2207

L’Ajuntament promou un estudi al voltant dels indians que tenen el seu nom en diferents carrers, places i elements patrimonials de la ciutat. L’objectiu és aprofundir en el coneixement del llegat indià vilanoví, posar sobre la taula la informació recopilada i analitzar la idoneïtat de mantenir el reconeixement a l’espai públic dels personatges que puguin haver estat relacionats de forma directa o indirecta amb el tràfic de persones o l’esclavisme.

L’estudi s’ha encarregat a un grup d’historiadors, que preveuen tenir-lo completat a finals d’any. Posteriorment, un grup de treball designat per la Comissió de Memòria Històrica en farà l’anàlisi i valorarà possibles accions, si algun dels personatges indians té lligam amb el foment de l’esclavatge.

Per al govern de la ciutat, impulsar aquesta revisió és especialment necessari en el context actual, quan la ideologia supremacista i racista està ressorgint en alguns sectors de la societat. “Ens mantenim ferms amb els valors republicans de la igualtat i la fraternitat entre els diferents pobles i ens hem d’assegurar que els prohoms de la nostra ciutat són dignes de merèixer aquest qualificatiu”, afirma el regidor de Patrimoni Cultural, Jordi Medina. El govern municipal ha volgut donar a conèixer el projecte, amb l’objectiu de convidar a reflexionar sobre l’origen de la commemoració del Dia de la Hispanitat, el 12 d’octubre, “dia per recordar el genocidi dels pobles originaris americans”, manifesta el regidor de Memòria Històrica, Enric Garriga.

Herència indiana

Vilanova i la Geltrú disposa d’un ampli patrimoni indià, palès en els seus carrers i places, i amb testimoni històric en diversos espais. La referència al segle XIX és ben perceptible en els museus de la ciutat, i les visites turístico-culturals inclouen la visió de la Vilanova dels indians, present en llocs emblemàtics com la plaça de la Vila, la de Soler i Gustems, el parc Gumà i Ferran, el monument als Propulsors del Ferrocarril, l’Escola Pia, el monument a Josep Tomàs Ventosa i Soler o la font dedicada a Josep Anton Vidal i Pascual.

El grup que realitza l’estudi ja ha identificat uns 90 elements vinculats al record d’indians i una quarantena d’indians vilanovins apareixen en espais patrimonials de la ciutat.

FER UN COMENTARI