La FAC calcula que hi han participat activament més de 60.000 persones i planteja buscar solucions per resoldre aquesta massificació, garantint, alhora, que tothom pugui gaudir de tots els actes que se celebren

Vilanova i la Geltrú ha tornat a viure aquest 2023 un carnaval de màxims, recuperant la normalitat plena després de dues edicions marcades per la pandèmia. I ho ha fet superant els 60.000 participants, segons ha anunciat el president de la Federació d’Associacions del Carnaval (FAC), Dídac Santos. “Els membres de la FAC sabíem que enguany havíem d’adaptar-nos a una participació molt més àmplia perquè era el primer carnaval sense restriccions”, explica Santos, que ha assenyalat que de cara a les pròximes edicions, l’assemblea haurà de “buscar solucions” per garantir que tothom pugui gaudir de tots els actes que se celebren amb seguretat i, més concretament, de les Comparses: “Aquest any hi han participat 2.000 parelles més i hem viscut guerres de fins a 4.000 persones a la plaça”.

En aquest sentit, el president de la FAC ha reconegut que el carnaval de Vilanova ha de ser “un carnaval de ciutat i no de poble” en matèria de seguretat, neteja i amb una programació que tingués en compte els adults, els joves i, sobretot, els més petits “per garantir el futur de la festa”. Un dels principals canvis d’aquesta edició, de fet, ha estat la incorporació dels coros infantils a la programació, un acte que ha comptat amb sis coros de tres escoles diferents i un total de 200 participants. “Que hi hagi un acte com aquest, ens garanteix que els més petits coneguin aquest humor intel·ligent, en lloc de caure en personalismes”, ha dit la regidora de Cultura de l’Ajuntament de Vilanova, Mercè Mateo, fent una picada d’ullet al sermó que el Rei Carnestoltes va fer el dia de l’Arrivo. Sobre aquesta qüestió, i també fent referència a la lectura del testament durant l’enterro, Dídac Santos ha afegit que “la sàtira, el punt fort del carnaval vilanoví, va més enllà de l’insult”.

Tant la Federació d’Associacions del Carnaval com l’Ajuntament coincideixen que, tot i l’elevada participació, aquest any hi ha hagut “menys conflictivitat” que en altres edicions. El motiu principal, asseguren, ha estat l’ampli dispositiu que es va desplegar, però sobretot que els concerts van acabar a les tres de la matinada. Tot i això, els punts lila -que es van desdoblar- han recollit més de 300 demandes de servei. Fora dels balls, a més, l’Ajuntament ha condemnat un cas d’abús sexual amb tocaments i temptativa de robatori que es va produir la nit del Vidalot.

Pel que fa a la neteja viària, la regidora ha explicat que totes les tasques han estat cobertes segons el que estava previst. Fins ara s’havia prioritzat la neteja dels carrers més cèntrics, però actualment s’està ampliant el radi d’actuació, amb l’objectiu de normalitzar el servei a finals d’aquesta mateixa setmana.

Preguntat sobre el futur de la festa, Dídac Santos, ha reconegut que la festa s’està transformant cap a un “carnaval 3.0” i que l’estratègia de l’assemblea, les entitats i l’Ajuntament ha de passar per fer “un carnaval per a una ciutat de 70.000 habitants”.

FER UN COMENTARI