El Defensor del Ciutadà de Vilanova denuncia l’excés de burocràcia i “bloqueja” el nou reglament

0
1289

Els defensor del Ciutadà, Josep Ibars, ha estat el protagonista directe i indirecte de l’actualitat política de principis de setmana a Vilanova, compartint espai amb la marxa a l’oposició dels dos regidors designats per Unió de la candidatura de CiU, Ariadna Llorens i David Montes. Ibars va presentar dilluns la memòria d’actuacions de 2016, en la seva darrera acció de servei com a tal, ja que al juny se li acaba el mandat de cinc anys. Una memòria de tancament d’una etapa en què no es va deixar d’estar de denunciar “l’excés de burocràcia” que hi ha a l’Ajuntament, i no perquè el personal no hi posi tot l’esforç. Al seu parer, l’administració queda “encotillada per una interpretació restrictiva de les normatives”, que fa que la resolució de problemes arribi amb “lentitud”. També plega “decebut” perquè en cinc anys no ha aconseguit ni l’assessor jurídic que demanava ni ampliar l’horari d’atenció del ciutadà.

Moltes més queixes
El Defensor va passar de fer 257 actuacions el 2015 a 409 el 2016 (+59%); els expedients oberts van pujar de 131 a 238, amb un 114% més de consultes (186) i un 28% més de queixes (50). Ibars va fer notar que el 39% de queixes vénen motivades pel fet que l’Ajuntament no respon la ciutadania dins el temps legalment establert, i que no ho fa fins que el Síndic intervé. La majoria de queixes són sobre mobilitat (transport, guals, obres, contenidors, zona blava…), gestió tributària i informació al consumidor.

Sense reglament nou
En acabar la presentació de la memòria hi va haver el Ple ordinari, en el qual s’havia d’aprovar el nou reglament de funcionament del Defensor del Ciutadà. L’Ajuntament volia donar la possibilitat que la ciutadania pogués presentar candidatura a ser-ne, definir millor les seves potestats i processos d’actuació. Però Ibars va presentar tres al·legacions al nou reglament, que el govern va desestimar, i l’oposició s’hi va agafar per rebutjar el nou reglament, de manera que continua vigent el vell, que és de 2001, i la tria del nou Defensor recaurà novament en la Junta de Portaveus. Juan Luis Ruiz (PSC), primer tinent d’alcalde, se’n lamenta, sobretot tenint en compte que dos mesos enrere el Ple n’havia fet l’aprovació inicial (amb l’oposició de la CUP i SomVNG). El que ha canviat és que els dos regidors rebotats del govern (Llorens i Montes) ara hi haurien votat en contra (dilluns no es va arribar a votar); i quan estaven al govern, mai se’n van queixar, afirma Ruiz.

Al·legacions en discòrdia
El núm. 2 del govern argumenta perquè el govern no ha acceptat les al·legacions: una demanava una estructura de personal que inclogui assessor jurídic (i Ruiz creu que el personal pot ser variable, segons criteri del govern de cada moment, i que el Defensor ja rep assessorament de l’associació de síndics de greuges); tampoc creu que, per qüestions de control, el Defensor hagi de gestionar directament el pressupost que se li adjudica; i considera que és una mostra d’independència que el Defensor no pugui estar vinculat a cap partit polític, sindicat o organització empresarial.

FER UN COMENTARI