El Baix Penedès crea una coordinadora per reivindicar el patrimoni de pedra seca

0
142
Una barraca de pedra seca a Santa Oliva. Foto: Consell Comarcal del Baix Penedès

El Baix Penedès és una de les comarques amb un patrimoni de construccions de pedra seca més important de Catalunya. S’estima que als 14 municipis hi ha entre 1.500 i 2.000 barraques fetes amb aquesta tècnica de construcció tradicional, considerada Patrimoni Cultural de la Humanitat per la UNESCO. Això deixant de banda els incomptables murs que franquegen camins i carreteres de la comarca.

Amb l’objectiu de reivindicar aquest patrimoni, el Consell Comarcal del Baix Penedès ha impulsat la creació d’una coordinadora de la pedra seca que ha rebut el nom de Rebló, en referència a les pedres petites que serveixen de base per a les construccions. La coordinadora està integrada per “representants de cada poble de la comarca que fan tasques de conservació i difusió de la pedra seca”, segons ha detallat el conseller comarcal de Cultura, Josep Ràfols.

La presentació de la coordinadora es farà aquest dissabte 15 de juny a Bonastre, i formarà part dels actes inclosos en la Primera Trobada de la Pedra Seca al Baix Penedès, que es desenvoluparà durant tot el cap de setmana. La coordinadora s’encarregarà d’impulsar rutes per conèixer aquest patrimoni i senyalitzar-les, alhora que mirarà de fixar uns criteris unitaris per a quan es facin reconstruccions d’aquests elements.

A la presentació de la iniciativa hi ha pres part el grup d’Amics de la Pedra Seca, que és un dels que fa més temps que impulsa activitats relacionades amb la conservació i la difusió d’aquest patrimoni. Ramon Rovira, membre d’aquest grup i primer president de la coordinadora, remarca que un dels objectius és agrupar totes les persones que fan activitats d’aquesta mena a la comarca, de manera que es puguin “coordinar totes les iniciatives”.

Pèrdua de murs a la carretera de Sant Vicenç

A l’horitzó també hi ha la voluntat de declarar les barraques com a construccions locals d’interès local, per facilitar-ne la preservació. En aquest sentit, des dels Amics de la Pedra Seca han lamentat que les recents obres per fer un carril per a vianants i ciclistes a la carretera que va del Vendrell a Sant Vicenç de Calders han comportat “la pèrdua de patrimoni” de pedra seca, ja que s’han eliminat molts trams del mur que hi havia. L’entitat ja ha fet una petició a la Diputació de Tarragona per reconstruir alguns d’aquests murs.

La presentació de la coordinadora serà un dels actes importants de la Primera Trobada de la Pedra Seca al Baix Penedès, però n’hi haurà més. Bonastre serà el primer municipi que aculli aquest esdeveniment que es podria repetir cada any. El dissabte a les 10 hores s’inaugurarà una exposició que recull les diferents rutes de pedra seca que es poden fer a la comarca, una per municipi. La mostra serà itinerant.

Durant tot el cap de setmana es faran diferents activitats relacionades amb aquest tema, com ara conferències, passejades o la reconstrucció d’elements de pedra seca.

FER UN COMENTARI