Ha costat, però finalment el Consell Comarcal del Baix Penedès ha aprovat la licitació del nou contracte mancomunat de la recollida de residus. L’actual concessió a EcoBP fa tres anys que està vençuda i funciona amb pròrrogues, una situació que ha provocat un empitjorament visible del servei i de l’estat de molts contenidors. Al ple d’aquest dimecres, el Consell Comarcal ha aprovat per unanimitat la licitació d’un contracte que es prestarà en 9 dels 14 municipis de la comarca.

Són els del Vendrell, l’Arboç, Albinyana, Banyeres del Penedès, Bellvei, Masllorenç, el Montmell, la Bisbal del Penedès i Bonastre. Els altres 5 municipis (Calafell, Cunit, Santa Oliva, Sant Jaume dels Domenys i Llorenç) gestionen la recollida municipalment, tot i que sí que prendran part en l’apartat del contracte referent a l’eliminació dels residus.

En total, el pressupost de licitació és de 81,2 milions d’euros per un contracte que s’adjudicarà per un període de 10 anys. La renovació comporta també un canvi de model administratiu –deixant enrere l’empresa mixta que ha funcionat les últimes dues dècades i fent un contracte de serveis– i de model de recollida, apostant per sistemes més eficients com el porta a porta i els contenidors intel·ligents.

Així, cada municipi ha escollit el model que creu que s’adequarà més a les seves necessitats o a la tipologia dels seus nuclis. Albinyana, Bellvei, Masllorenç i el Montmell apostaran pel sistema de contenidors intel·ligents que s’obren amb una targeta el dia que toca cada fracció. L’Arboç, Banyeres, la Bisbal i Bonastre, en canvi, desenvoluparan el model de recollida porta a porta. El Vendrell combinarà els dos models depenent del barri i el nucli. Si tot va bé, el nou contracte es podria començar a desplegar el 2025.

El Vendrell representa el 80% del contracte

Amb la sortida de Calafell del contracte mancomunat i amb Cunit que ja no en formava part, el Vendrell queda com el principal municipi, representant un 80% del cost total. L’alcalde, Kenneth Martínez, ha assegurat que la decisió de mantenir-se dins d’aquest contracte s’ha pres perquè “hem tingut una voluntat de fer comarca”. “Creiem que així ajudem els municipis més petits, que poden tenir més dificultats per fer una licitació d’aquesta envergadura”, ha afegit el batlle.

Respecte a les més de dues dècades de funcionament de l’empresa mixta EcoBP, Martínez es mostra convençut que “ha fet el seu servei, arribant al 30%/40% de reciclatge, però no ha estat suficient, i ara necessitem anar més enllà”. La Unió Europea fixa que el 2025 cal arribar a un mínim d’un 55% de recollida selectiva, i municipis com el Vendrell estan força lluny d’aquesta xifra (35%).

“Amb el nou contracte farem un salt de qualitat, tant perquè la nova gestió ens permetrà tenir més control sobre el servei, com perquè el nou model permetrà augmentar el reciclatge, com ha passat als tres nuclis que ja fan el porta a porta”, ha explicat l’alcalde. Aquests són els de Sant Vicenç de Calders, Torreblanca i el Nou Vendrell, on el reciclatge se situa “al 80%”.

El consistori ja ha elaborat el mapa de la nova recollida. A grans trets, la recollida porta a porta es farà al centre (el triangle comprès entre la riera de la Bisbal, l’avinguda de Jaume Carner i la carretera de Valls), els Masos, el tram oest de Coma-ruga (on hi ha cases unifamiliars), el Francàs, l’Oasis, Eden Park, Mas Borràs, Mas Astó, el tram superior del Mas d’en Gual, i el Romaní.

La resta de zones funcionaran amb el model de contenidors intel·ligents, que es posaran al Tancat, el barri de França, les Deveses, Sant Salvador, el tram est de Coma-ruga, el Puig i la Muntanyeta. L’alcalde ha afegit que també hi haurà illes de contenidors mòbils que es posaran en algunes zones de nit. L’Ajuntament ja prepara, paral·lelament, una nova ordenança que bonificarà o penalitzarà els ciutadans segons el reciclatge que facin.

 

 

FER UN COMENTARI