Els regidors d'ERC acompanyats de José Luís Manzano i Aureli Sánchez

El grup municipal d’ERC presentarà en el ple de dimarts vinent una moció exigint al govern sociovergent que actualitzi l’ordenança que regula els serveis funeraris, del 1998, i que en redacti una de nova que s’ajusti a la legislació vigent, que permet la lliure competència.

L’objectiu, ha explicat la formació, és acabar amb l’actual monopoli d’Àltima, que des del 2007 és l’única empresa que presta el servei de tanatori a Vilafranca. Un monopoli, que segons la portaveu Mònica Hill, “permet a l’empresa aplicar uns preus abusius a la ciutadania”. Així ho constata Aureli Sánchez, de l’associació Esfune, que lluita per la liberalització dels serveis funeraris, qui ha xifrat aquest abús en els preus que aplica Àltima a Vilafranca en un sobrecost anual de 567.000 euros que han d’afrontar les famílies.

Entre els punts de la moció destaca la possibilitat, prevista a la llei, d’imposar a Àltima una cessió, en forma de lloguer, de les seves sales de vetlla a altres empreses de serveis funeraris. Una mesura, que segons ERC, facilitaria la competència de lliure mercat propiciant uns preus més econòmics a l’abast de tothom. Si l’empresa s’hi negués, puntualitza Hill, es podria denunciar a l’Autoritat Catalana de la Competència, argumentant que s’atempta contra la llei del lliure mercat. Altres qüestions proposades són la implementació d’un servei bàsic amb un preu tancat, que garanteixi a tothom prestar un servei tan bàsic amb total dignitat, i revisar els protocols en els equipaments hospitalaris i sociosanitaris.

Aquesta darrera mesura es vol abordar per evitar situacions que freguen la il·legalitat. De fet, el Síndic de Greuges ha obert un expedient a Àltima, a l’Hospital Comarcal i al Centre Sociosanitari Ricard Fortuny per pràctiques restrictives. S’està investigant si es redireccionava als familiars dels difunts morts en aquests equipaments sanitaris directament a Àltima, impedint-los accedir a altres empreses de serveis funeraris. Una pràctica que en altres casos precedents al país ha estat sancionada amb 1,7 milions d’euros.

No és un cas aïllat
El monopoli del servei funerari a Vilafranca no és un cas aïllat. Segons José Luís Manzano, de l’associació contra els abusos funeraris, es dóna a tot el territori català. Explica que a Catalunya hi ha 1,2 empreses de serveis funeraris per cada 100.000 habitants, mentre que a la resta de l’estat n’hi ha 6,2 pel mateix segment de població. Aquesta manca de competència és la que permet aplicar preus abusius que oscil·len entre els 2.000 i els 3.000 euros, quan en altres territoris les tarifes es mouen entre els 900 i els 1.200 euros. Denuncia que “morir-se a Catalunya és un 300% més car que a qualsevol altra comunitat autònoma de l’Estat”.

FER UN COMENTARI