El ple municipal de dimarts no va aprovar la moció en què s’instava l’Ajuntament de Sant Sadurní a declarar la ministra sadurninenca Dolors Montserrat persona non grata en tant que, com a membre de l’executiu espanyol, és responsable de la violència policial que va tenir lloc durant el referèndum de l’1-0 i la posterior repressió viscuda a Catalunya. La moció, presentada per la CUP, feia extensiva la declaració de persones non grates al delegat del Govern a Catalunya, Enric Millo i a tot l’executiu del PP enca

El portaveu de l’esquerra independentista, Jordi Pujol, va defensar que “tot el que ha passat els darrers mesos, violència desfermada als carrers, suspensió de l’autogovern, empresonaments dels Jordis i dels consellers, no es pot oblidar i l’Ajuntament ha de fer tot allò que tingui a la seva mà perquè tota aquesta brutalitat tingui conseqüències”.

La moció va rebre quatre vots a favor (dos regidors de la CUP i dos d’ERC), quatre vots en contra (3 del PSC i 1 del PP) i vuit abstencions (4 del PDeCAT, 2 d’ICV, i 2 d’ERC). Entre aquestes dues abstencions d’ERC hi havia la del batlle Josep Maria Ribas, que davant l’empat de la votació, va optar per no exercir el vot de qualitat de l’alcalde que hagués pogut decantar la balança.

Tots els grups amb representació a la corporació, amb excepció del PP, van condemnar enèrgicament la brutal actuació policial de l’1-O però van considerar que les accions polítiques han de tenir reprovacions polítiques i no personals.

IMG-20171128-WA0005

Carles Jiménez, en nom del PP, va defensar la tasca que Dolors Montserrat, primer com a regidora i ara com a Ministra, ha fet en benefici del poble i la comarca, va titllar la moció de “persecució política per pensar diferent” i va acusar els grups independentistes d’“antidemocràtics, supremacistes, covards, sectaris i totalitaris”.

La cap de llista del PSC, Susanna Mérida, va remarcar que “obrir la porta a assenyalar personalment algú pel seu pensament és perillós. Segurament no ens porta a solucions sinó a més confrontació i a més polarització”. En termes similars es va expressar Rafa Berlanga, d’ICV, que va reconèixer “que estem d’acord amb la moció des de la visceralitat, però no estem aquí per actuar de manera visceral sinó per fer política”.

Des del PDeCAT, Àngels Canals va reconèixer que “no compartim les declaracions que sovint fa Dolors Montserrat però nosaltres som respectuosos i no assenyalem personalment a ningú per la seva ideologia. No és el nostre estil”.

Montse Medall, en nom d’ERC, va recordar que “no hi ha cap argument al món democràtic que pugui justificar la brutal actuació policial davant un poble que defensava les urnes pacíficament”. I va justificar la disparitat de vots del seu grup, dos suports i dues abstencions, per visualitzar que “ERC, a diferència del PP, respecta les opinions de tothom”.

Josep Maria Ribas no va fer ús del vot de qualitat argumentat que ell és el batlle de tothom, tant del 53% del total del cens que l’1-0 va optar per votar independència com del 47% que no va votar. Com a batlle haig de garantir la convivència i el respecte. De la mateixa manera, però, “demano al govern de l’Estat que respecti els resultats del 21-D”.

El ple va viure alguns moments de tensió, sobretot quan un grup de persones afines al PP, amb pancartes on s’hi podia llegir “Dolors persona molt grata”, van interrompre la intervenció del regidor de la CUP Jordi Pujol. De fet, la mateixa Dolors Montserrat va agrair els missatges de suport a través d’una piulada a twitter on expressava “Sant Sadurní seguirà sent la meva casa, Catalunya la meva terra i Espanya el meu país”.

FER UN COMENTARI