Qui adoctrina?

0
260

L’1 d’octubre passat milers de policies espanyols –2.000 dels quals havien tingut engabiats durant deu dies a bord de creuers que costaven a l’erari públic, que paguem tots, 300.000 euros diaris– van ser deixats anar amb ordres de no mirar prim i atropellar la democràcia, costés el que costés. No eren agents cívics; eren antiavalots, especialistes en la lluita armada, especialistes a resoldre conflictes a base de violència. I van complir al peu de la lletra la feineta que se’ls havia encomanat.

Les imatges, que van circular com la pólvora, van deixar estupefacte tothom. Aquí i de la cara nord del Pirineu en amunt. Era difícil imaginar, en aquells moments, una regressió tan accelerada cap a l’Espanya del blanc i negre. En aquestes circumstàncies, l’endemà a escola, a l’institut, un professor, una professora, què havia de fer? Obrir el debat, parlar-ne i deixar que els alumnes en parlessin, o fer veure que aquí no ha passat res i seguir amb el temari d’història medieval, o juràssica, que no compromet a res? Al capdavall, és com en el cas de la Manada: uns colpegen i els altres, a callar. Que no se’n parli més.

Amb la cúpula del Govern a presó o a l’exili, un dels nous fronts del setge a Catalunya és ara l’escola. De fet, sempre han tingut l’obsessió que Catalunya s’escapa del seu adoctrinament uniformitzador per culpa de TV3 i de l’escola. Perquè el referent mental de periodistes i professors d’ací és, òbviament, un altre que el d’allà. I no ho suporten. A la televisió catalana l’escanyen econòmicament; els fa nosa, malgrat que la quota de televidents en català és amb prou feines del 20% i que el nombre de canals que emeten en català (comptant fins i tot els locals), ni això. Quant a l’escola, l’estratègia és la mateixa que amb l’intent desesperat que les famílies reclamin que s’ensenyi en castellà. La qüestió és fracturar la comunitat educativa; dividir les classes; enfrontar les famílies; aixecar barreres entre docents i escolars. En diuen delicte d’odi. En diuen adoctrinament. Els que ho diuen, no es poden mirar al mirall.

#Jo també soc docent del Palau.

FER UN COMENTARI