Abans de vacances Vilafranca en Comú (Vec) ha volgut fer balanç de la legislatura i, a la vegada, anunciar en quines línies preveu treballar de cara al darrer curs abans d’eleccions.

Els seus dos regidors, Ramon Arnabat i Toni Peñafiel, han explicat que al setembre decidiran si es plantegen tornar a encapçalar la candidatura i que a finals d’any en un procés participatiu obert a tota la ciutadania es validarà la llista que proposi l’Assemblea. Han anunciat també que ja han començat a treballar en el programa, que tindrà dos temes clau: l’estació de tren i la seva connectivitat, i el cobriment de la via.

El cobriment de la via

Des de VeC es denuncia la poca informació que l’equip de govern dona sobre les negociacions del cobriment de la via amb Adif i defensen la creació d’una comissió on hi siguin representats tots els grups municipals per tal que se’ls informi i puguin elevar propostes als respectius grups al Parlament de Catalunya i al Congrés dels Diputats per desencallar la situació. Sobre la urbanització de la llosa, des de VeC es critica la poca visió global que hi ha i s’insisteix que malgrat que el ciment es cobreixi de verd i de places d’aparcament, la frontera hi continua sent. “Tard o d’hora caldrà col·locar-hi equipaments a sobre, és evident i cal assumir-ho perquè la connectivitat s’aconsegueix quan hi ha edificis. Tot i que les intervencions que ara s’estan fent no hipotequen les decisions de pròxims equips de govern, s’haurà perdut temps i diners”, manifesta Arnabat.

Pel que fa a les intervencions recents que s’han fet sobre la via, els comuns critiquen que per accedir al barri de la Girada s’hagi de passar entre dos aparcaments i que les obres de la carretera de Vilanova no hagin servit per pacificar el trànsit, sinó per donar-li encara més prioritat dificultant així l’entrada al barri del Molí d’en Rovira. Sobre la futura actuació a la zona del carrer Papiol, veuen “inconcebible” que es vulgui fer un aparcament just a sobre d’un espai on ja està previst un pàrquing soterrat. “Ara que les ciutats lluiten per treure cotxes, a Vilafranca es fa una política dels anys 80 i 90 i s’aposta només per fer aparcaments i portar més vehicles a la vila” denuncia Peñafiel.

Sumar una majoria alternativa

A banda del programa electoral, l’objectiu que VeC s’ha fixat pel maig del 2019 va més enllà: “la nostra prioritat de cara a les eleccions és aconseguir sumar una majoria alternativa per poder fer un canvi de govern”, explica Peñafiel.

VeC diu voler arribar al govern per canviar la manera de fer política i comptar més amb l’oposició i la participació ciutadana: “L’equip de govern cada vegada s’està tancant més als despatxos del primer pis de l’Ajuntament, és un model que s’assembla més a una gestoria que a un consistori”, diu Peñafiel. Els comuns es queixen que la majoria de mocions que s’aproven per unanimitat no acaben progressant i que això va en deteniment de la ciutadania. “Fa sis mesos, per exemple, en ple es va aprovar una moció per reclamar a la Generalitat l’abonament de l’import que li pertoca afrontar de les llars d’infants. A hores d’ara no s’ha fet ni la sol·licitud, i estem parlant d’una reclamació per valor d’1,5 milions d’euros”, comenta el regidor.

FER UN COMENTARI