100 milions

0
237

La desproporcionada reacció mundial que està havent-hi a la grip del 2020, dita coronavirus, que està arribant al punt de paralitzar-ho tot, li ha anat la mar de bé a la monarquia espanyola per tapar un escàndol de dimensions siderals, com és el de la comissió de cent milions d’euros que hauria cobrat el rei emèrit per fer de mitjancer amb el monarca de l’Aràbia Saudita per la concessió a una empresa espanyola de la construcció del tren d’alta velocitat en aquell país del sud-oest asiàtic. Ho investiga la fiscalia anticorrupció suïssa, que alguna prova en deu tenir, i ho ha revelat el rotatiu Tribune de Genève.

Qui se n’estranya! Joan Carlos I, durant la seva regència, va amassar una de les més importants fortunes del món. Tot i que hi ha molta opacitat al darrere, s’han publicat algunes xifres oficioses, com les de la revista Forbes i del diari The New York Times, que la situen en l’òrbita dels 2.000 milions d’euros. Quasi res.

Si es confirmés, i ja és ben difícil que es pugui confirmar, estaríem davant d’un altre escàndol que deixaria en ben poca cosa tota aquella rastellera d’escàndols que el van fer abdicar: safaris a l’Àfrica, estafes del gendre, afers de faldilles… Però esclar, a Espanya la monarquia la tenim blindada per la sacrosanta Constitució, que resa en l’article 56.3 que “la figura del rey es inviolable y no está sujeta a responsabilidad”. Dit d’altra manera, té barra lliure per fer el que li vagui. Tant se val que l’hereu polític de Franco hagi cedit la corona al seu fill (que el 3-10-2017 ja va mostrar-nos el seu tarannà real). Aquí ningú l’investigarà, ni menys el farà seure al banc dels acusats. I a més a més, els partits d’Estat (llegeixi’s PP, PSOE i ara també Vox) seguiran fent d’escut protector a la corona fins a la fi dels temps, com s’ha pogut veure amb el seu rebuig a crear una comissió d’investigació al Congrés sobre l’afer ferroviari.

I és que a Espanya, la monarquia té les bases ben assentades. És una de les pedres angulars del que el dictador i pare polític del Borbó va deixar “atado y bien atado”, tal com ell mateix va dir en el seu discurs de Nadal de 1969. Han passat més de 50 anys d’aquell discurs… i sí, ni cent milions faran caure la monarquia.

FER UN COMENTARI