12 d’octubre

0
970

Dimecres érem 12 d’octubre, Dia de la Hispanitat, antany Dia de la Raza. O de la cabra. O si ho voleu edulcorar, Dia del Pilar. Res de nou sota la capa del sol; cada any en tenim un, de dia d’exaltació de les essències pàtries (espanyoles), i hi tenen tot el dret, esclar que sí. Es poden embolcallar amb les seves estanqueres i brandar-les desacomplexadament, si es vol al costat de les senyeres, de la mateixa manera que altres lluïm cada vegada que en tenim ocasió –i especialment cada Onze de Setembre– la nostra estelada. Tot és política. Encara que els primers ho vulguin amagar.

Hi ha un però, i és que mentre que uns, malgrat només sortir-ne al carrer 5.000 (més un centenar a Montjuïc), tenen tots els poders al seu darrere, els altres només tenen la força de la seva gent. Que no és poc. Un milió? Un milió i mig? Dos milions? Depèn de l’any.

No. No és aquesta la proporció real. Ningú s’enganya. Però els primers faran el possible per no mesurar forces a les urnes, per seguir ignorant la proporció real (el que en un país civilitzat s’entén per democràcia), mentre que els altres segueixen picant ferro fred per saber l’opinió majoritària de la gent, per escatir quin model de país majoritàriament es vol i en quin país es vol viure, sense imposicions apriorístiques.

No en tenen prou amb el seu no. No. Van més enllà. El passat 11 de setembre, rabieta perquè l’11 de setembre queia en campanya electoral. Com que no podien impedir la mobilització, van contraprogramar la tele per donar canxa als espanyolistes. No es podia perdre ni un vot. Van fer el mateix dimecres? Pregunta retòrica. Més coses: a Montjuïc s’hi concentren els ultres, que a Alemanya ja tindrien prohibit manifestar-se, i són els periodistes els que han de fugir per cames per no acabar linxats. Mentrestant, al Camp Nou no es poden mostrar estelades. Curiosa manera d’entendre la llibertat d’expressió. I per acabar-ho d’adobar, ara un hom ja no pot anar a treballar ni quan vulgui. Si ho fa un diumenge, ningú li dirà res. Ni tampoc si ho fa un 11 de setembre. Però per la Hispanidad…

FER UN COMENTARI