Òmnium Cultural organitza un any més, l’arribada, el dia 23 de juny, de la Flama del Canigó a la comarca a la qual enguany s’hi han sumat una quinzena de municipis de l’Alt Penedès.

Com és habitual, la flama arribarà a Torrelles de Foix al migdia i, després d’un acte de benvinguda, pujarà fins al Santuari de Foix, el punt des d’on s’escamparà arreu. Un grup de ciclistes la recolliran allà i la portaran fins a Sant Martí per continuar fins a la muntanya de Sant Pau (Vilafranca), mentre que un grup de gelidencs s’hi arribarà amb cotxe per dur-la al seu municipi.

Quan la flama arribi a la muntanya de Sant Pau, diferents representants de municipis l’aniran a recollir: els veïns de Pacs i Les Cabanyes hi pujaran caminant, els de La Granada, els Monjos i Sant Sadurní ho faran en bicicleta, els de Vilafranca corrent i els d’Olesa en cotxe. Abans d’arribar a Sant Sadurní els ciclistes pararan a l’estació de Lavern perquè un grup de veïns de Sant Pau d’Ordal pugui encendre el seu fanal i dur-lo al poble; un cop a Sant Sadurní, un nou grup de ciclistes la portaran fins a Torrelavit i Sant Pere de Riudebitlles i en aquest municipi també hi arribarà caminant gent de Sant Quintí de Mediona.

A Vilafranca la flama la portaran els corredors de Correm per la Terra, els mateixos que la faran arribar també a Moja. L’Associació de Veïns i Veïnes de Sant Julià serà l’encarregada de rebre la flama a la Font dels Alls i dur-la en cercavila i amb l’acompanyament de l’Àliga petita de l’entitat fins a la plaça de la Sardana. Allà s’hi traslladaran els Músics per la Llibertat per fer-hi la seva actuació diària; després de llegir el manifest, enguany escrit per la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, s’encendrà la foguera i es farà un sopar popular. Es podran adquirir tiquets de 5 euros (sopar a base de brasa amb coca i cava) o de 2 euros (coca i cava) i també hi haurà ball a càrrec d’un grup de música format per joves estudiants de l’Escola Municipal de Música.

La Flama del Canigó és la festa d’encesa dels Focs de Sant Joan, símbol de la identitat catalana. Òmnium Cultural és l’entitat que impulsa la recuperació d’aquesta tradició a la qual cada any s’hi van sumant municipis. Enguany són un total de 200 arreu del país i, per primera vegada, la flama traspassarà l’Ebre i arribarà a Vinaròs.

 

FER UN COMENTARI