Els verds estrenen la torre de 9 i repeteixen el pilar de 8 a Vilanova, on els Bordegassos es queden a prop de la torre de 7

0
619

Els Castellers de Vilafranca es van anotar dissabte a la tarda la primera torre de 9 amb folre i manilles de la represa post covid i van fer també la primera actuació amb tres castells de nou i pilar de 8. Va ser a la plaça de la Vila de Vilanova, en la diada festamajorenca de les Neus, i confirmaven així el seu moment dolç de forma.

Els verds ja havien estrenat el pilar de 8 amb folre i manilles a principis de juliol, a la diada del Pla de la Seu de Tarragona, i tancaven el mes de la mateixa manera, amb el seu espadat de 8 de l’any. Si en aquella ocasió va ser poc menys que miraculós que no fes llenya durant el descens, i en aquesta ocasió el pilar va tenir una execució exquisida, lenta i segura. En cap moment va donar la sensació que pogués perdre’s. A més, quan s’estava començant a muntar el castell, un espontani es va emparrar com un coala a la una de les palmeres, la més propera al rotllo dels verds. Els mateixos castellers li deien que baixés, i ho va començar a fer quan ja s’havia col·locat el quart del pilar i era a la seva alçada. Amb tot, els de Cal Figarot no van perdre la concentració i amb el pilar de 8 van culminar de manera brillant de la millor diada de la temporada.

Abans, en segona ronda, havien plantat la torre de 9 amb folre i manilles. Per tant, els verds tornaven a portar dos castells emmanillats en una mateixa diada. Va ser un castell tens, que si bé tenien ben falcat des del primer moment, mai va donar la sensació de seguretat total. Era una d’aquelles torres de 9 que habitualment, amb molt d’esforç, la colla vilafranquina sol descarregar. I a Vilanova sembla que ho aconseguirien, ja que l’enxaneta ja havia baixat del tot del tronc, però al final el quart va cedir cap a un costat pels problemes que li venien dels dos pisos de sota, i va acabar caient. No trigaran a tornar-la a portar a plaça per descarregar-la. En aquesta diada, a diferència de les tres anteriors, els verds van obrir plaça amb el 3 de 9 folrat i van deixar per a tercera ronda un 4 de 9 amb folre molt solvent.

La torre de 7 vilanovina queda a prop

Intent de torre de 7 dels Bordegassos (foto: Ajuntament).

Els Bordegassos de Vilanova no van poder assolir el seu màxim objectiu de festa major, que era tornar a bastir la torre de 7. Els vilanovins van portar la torre de 7 en segona ronda, i va quedar a prop de fer-se l’aleta ja que la cassoleta hi era col·locada, però es va plegar al pis de quarts i no la van poder salvar abans de coronar-la. Els locals van haver de treballar el castell massa d’hora i finalment se’ls va fer llarg. I això que ja l’havien completat dues vegades sencer a assaig. Tanmateix, els de groc terrós van fer la seva millor actuació del curs, ja que van ajuntar per primer cop dos castells de set de gamma alta, el 5 de 7 inicial (ja bastit per la Grallada) i el 4 de 7 amb agulla de tercera ronda, completant al tercet de castells amb un senzill 3 de 7.

Val a dir que en la festa major del 50è aniversari dels Bordegassos hi van prendre part quatre colles, i les quatre van fer la seva millor actuació de l’any: la Joves de Valls amb el primer 3 de 9 amb folre descarregat de 2022, a més del 5 de 8, la torre de 8 amb folre i el pilar de 6, i la Jove de Tarragona amb els primers 4 de 9 amb folre i 7 de 8, a més del 3 de 8.

FER UN COMENTARI