El pròxim 17 de febrer Vilafranca celebrarà la 21a edició de la Festa del Xató. La de Vilafranca és l’única xatonada popular en què es poden degustar les cinc receptes clàssiques que formen la Ruta del Xató (Calafell, El Vendrell, Sitges, Vilanova i Vilafranca).

Els actes, que tindran lloc a la rambla de Sant Francesc, començaran a dos quarts d’onze i s’allargaran fins a les dues del migdia. Durant tot el matí es preveu servir 2.100 racions de xató maridades amb vi de la DO Penedès. El preu del tiquet serà de 10 euros i permetrà degustar dos plats de xató, una copa de vi i endur-se una bossa de roba de regal.

Darrerament, una de les activitats més concorregudes és el taller infantil impartit pel Gremi d’Hostaleria de l’Alt Penedès perquè els més petits aprenguin a fer xató. És per això que enguany se’n programaran dos, amb capacitat per a 40 infants en cadascun. Per participar-hi és imprescindible inscriure’s a l’Oficina de Turisme o bé a la web de turisme. I, encara adreçat al públic familiar, a quarts d’una hi haurà un espectacle musical a càrrec del grup Orelles de Xocolata.

Com que enguany, l’ambaixador de la Ruta del Xató és el president de la DO Penedès, Josep Maria Albet, la tradicional masterclass de xató s’ha canviat per un maridatge de xató amb vi de la DO Penedès. L’encarregat de dirigir el tast serà el sommelier Joan Lluís Gómez Conde, que durant anys ha treballat al restaurant Sant Pau de la xef Carme Ruscalleda i que és també professor de l’Escola d’Enologia.

El Mercat tradicional d’artesania, brocanteria i pintura completarà les activitats de la Festa del Xató.

La regidora de Turisme, Dolors Rius, ha explicat que els restaurants que participen a la  Ruta del Xató serveixen cada temporada unes 90.000 racions d’aquest plat. Per ella, el fet que cada vegada siguin més els restauradors que apostin per incloure’l a les seves cartes, ha fet que molta gent el conegui i que cada vegada siguin més els que s’apropin a la Festa del Xató per comprar-ne i menjar-se’l a casa seva com a primer plat.

L’alcalde de Vilafranca, Pere Regull, ha destacat que la Festa del Xató és un esdeveniment destacat del calendari d’hivern de la ciutat i que, veient la bona resposta de públic que té en els últims anys, aviat caldrà plantejar-se ampliar-la per poder atendre a més visitants.

FER UN COMENTARI