21 associacions reclamen una ordenança de protecció d’animals mancomunal

0
1040
La majoria de gossos del CAAD són de races considerades GPP. // LA FURA

Un total de 21 associacions de protecció animal de diversos municipis, especialment de les comarques de l’Alt i el Baix Penedès i el Garraf, s’han unit per reclamar que la Mancomunitat del Penedès-Garraf exigeixi una mateixa ordenança de tinença responsable i de protecció dels animals als diferents ajuntaments de la zona.

Segons aquestes associacions, les normatives dels ajuntaments de la vegueria “tenen grans diferències i desigualtats”, i creuen que els criteris s’han d’unificar “per dignificar la vida dels animals, millorar la convivència i reduir els costos de manteniment d’animals abandonats del Centre d’Atenció d’Animals Domèstics del Penedès (CAAD)”.

En aquesta línia, els col·lectius recomanen que l’ordenança comuna sigui com la de Vilafranca del Penedès, que es va aprovar el passat 2018, ja que aquesta “es va elaborar a partir d’un procés participatiu i és una de les més avançades del territori”. L’Ordenança de la Protecció d’Animals i la seva Tinença de Vilafranca és similar a la de Barcelona i inclou aspectes que les 21 associacions consideren essencials “per acabar amb els abandonaments i el maltractament, amb mesures com la prohibició de regalar animals sense xip i sense esterilitzar, la prohibició de la cria de particulars, la prohibició de tancar els animals al balcó o deixar-los sols més de tres dies…”.

Les associacions apunten que no a tots els municipis del territori contemplen el control de les colònies de gats segons el mètode CER (Captura, Esterilització i Retorn) ni el control ètic dels coloms; i asseguren que contínuament reben avisos de la ciutadania sobre animals que es troben constantment lligats, sense aixopluc ni menjar, “sobretot en municipis on hi ha moltes segones residències”. La setmana passada, de fet, la Fiscalia de Tarragona demanava presó per una dona que hauria deixat morir la seva gossa d’inanició a la seva segona residència a Segur de Calafell.

Prevenció de l’abandonament

En un comunicat difós per Vilanimals, una d’aquestes associacions, els animalistes asseguren que “des que es va crear el CAAD que no hi ha hagut una disminució dels abandonaments sinó més aviat el contrari” i opinen que des de la Mancomunitat “no s’ha invertit prou en la prevenció dels abandonaments ja que les dades d’animals recollits cada any pel CAAD esgarrifen, fins i tot sense les xifres que registrem a les associacions”. Així, apunten que l’any 2017 s’hi van abandonar 1.348 animals i el 2020 uns 1.412 (número inferior al 2019, durant el qual hi van comptabilitzar 1.641 abandonaments).

Finalment, aquests grups també demanen la creació d’una brigada de protecció animal que vetlli pel compliment de l’ordenança i apunten que a l’hora de construir les normatives cal que les institucions comptin amb les aportacions de les associacions.

Els animalistes es van reunir amb el president i la vicepresidenta de la Mancomunitat a finals del mes d’abril, i també han dut a terme un vídeo per donar a conèixer aquesta campanya, amb música de Roger Subirana:

Per la seva banda, des del CAAD fan una valoració positiva pel que fa a una millora del control d’animals abandonats el passat 2020: si bé les xifres d’abandonament continuen sent elevades, les campanyes de sensibilització i conscienciació i les conseqüents accions de censar i xipar les mascotes haurien servit perquè un 52% dels gossos recollits al centre l’any passat poguessin ser retornats als seus propietaris.

A més, el centre també apunta que les adopcions de gossos de races considerades perilloses (GPP) han augmentat. Un 80% dels gossos del CAAD són de races considerades GPP, i per això la Mancomunitat va impulsar una campanya focalitzada en l’adopció d’aquests gossos en concret. Així, entre els mesos d’octubre del 2020 i el març de 2021 s’han arribat a adoptar 53 gossos i gosses GPP.

FER UN COMENTARI