El Cavatast, la fira que Sant Sadurní dedica al món del cava, compleix enguany un quart de segle d’existència. Amb això sol ja està tot dit. Si una fira que en el seu moment es va inventar l’Ajuntament sadurninenc ha arribat als 25 anys de vida, vol dir que l’any 1997 la van encertar. Vist amb la perspectiva del temps, sembla una evidència que a la capital del cava hi havia d’haver una fira monotemàtica dedicada al producte estrella de la vila. I, com no podia ser d’altra manera, ha estat un model d’èxit, que ha portat a Sant Sadurní cada any milers de persones vingudes de tota la geografia catalana.
Enguany tocava fer festa grossa, però la celebració s’haurà de posposar fins a l’any que ve. La pandèmia obliga. Serà, doncs, la festa del 25+1.
Mentrestant, aquest cap de setmana Sant Sadurní viurà un Cavatast de circumstàncies, el Cavatast possible, a l’espera que en edicions posteriors les restriccions sanitàries hagin quedat enrere i el certamen pugui tornar al carrer. El de 2021 s’assemblarà més, doncs, al de 2020 que als de 2015, per posar un any. Però igualment valdrà la pena viure’l, perquè tindrà tastos del que pot ser el Cavatast del futur.
De divendres a diumenge
El Cavatast 2021 serà de l’1 al 3 d’octubre, sense estands a la rambla Generalitat, però sí amb quatre seus estables –quatre caves de Sant Sadurní, en concret– on es podrà anar a fer tastos, al preu de 35 euros. Els espais de tast són les caves Freixenet, Canals & Munné, Vilarnau i Juvé & Camps. En cadascun d’aquests cellers es podran provar sis copes de cava, quatre racions elaborades per empreses de restauració, una degustació de xarcuteria i un tast de pastisseria. Serà el divendres de 8 del vespre a 12 de la nit, dissabte de 12 del migdia a 4 de la tarda i de 8 a 12, i diumenge de 12 a 4.
Tastos de petit format –amb aforament limitat–, amb la participació de 23 cellers del territori (més les empreses de restauració) i la previsió de fer-los a l’exterior, per bé que hi ha preparats espais interiors per si –com va succeir l’any passat– la meteorologia obliga refugiar-se. Només s’hi pot accedir amb reserva prèvia, i val a dir que a mitja setmana ja quedaven ben pocs tiquets per vendre. La inauguració del Cavatast serà aquest divendres a les 6 de la tarda al Celler de la Fassina de Can Guineu.
Tastos paral·lels
En paral·lel, enguany el celler de la Fassina de Can Guineu també serà el marc que acollirà diverses activitats de tast de vins escumosos. Així, dissabte al migdia s’hi farà un maridatge gourmet de luxe organitzat per la DO Cava, amb el sommelier Xavi Viles, que farà la nota de tast de sis caves acompanyats d’una selecció de productes gastronòmics.
També la patronal AE Cava organitza dues sessions de maridatge de sis caves sadurninencs amb productes com el salmó fumat, anxoves de l’Escala, ostres, llonganissa, formatges i xocolata. Serà dissabte a la tarda i diumenge al migdia, i conduirà l’acte el sommelier i formador Ramon Roset.
I encara cal destacar també la presentació dissabte al vespre al CIC-Fassina de Cava Women; una iniciativa d’un grup de dones professionals del sector del cava, que volen visibilitzar la presència femenina dins el sector i donar-los una veu amb personalitat pròpia. Es tracta de directives, caps de màrqueting, enòlogues, etc., que es presentaran sota el paraigua de la Confraria del Cava de Sant Sadurní d’Anoia.
Finalment, dissabte a la tarda/vespre i diumenge al migdia s’obrirà un nou espai de tast, a les caves Blancher, on es farà un espectacle que maridarà música i cava, amb la presència de dues guitarres, una cantant i la sommelier Clara Antúnez.