El Cavatast, la fira que Sant Sadurní dedica al món del cava, compleix enguany un quart de segle d’existència. Amb això sol ja està tot dit. Si una fira que en el seu moment es va inventar l’Ajuntament sadurninenc ha arribat als 25 anys de vida, vol dir que l’any 1997 la van encertar. Vist amb la perspectiva del temps, sembla una evidència que a la capital del cava hi havia d’haver una fira monotemàtica dedicada al producte estrella de la vila. I, com no podia ser d’altra manera, ha estat un model d’èxit, que ha portat a Sant Sadurní cada any milers de persones vingudes de tota la geografia catalana.

Enguany tocava fer festa grossa, però la celebració s’haurà de posposar fins a l’any que ve. La pandèmia obliga. Serà, doncs, la festa del 25+1.

Mentrestant, aquest cap de setmana Sant Sadurní viurà un Cavatast de circumstàncies, el Cavatast possible, a l’espera que en edicions posteriors les restriccions sanitàries hagin quedat enrere i el certamen pugui tornar al carrer. El de 2021 s’assemblarà més, doncs, al de 2020 que als de 2015, per posar un any. Però igualment valdrà la pena viure’l, perquè tindrà tastos del que pot ser el Cavatast del futur.

De divendres a diumenge

El Cavatast 2021 serà de l’1 al 3 d’octubre, sense estands a la rambla Generalitat, però sí amb quatre seus estables –quatre caves de Sant Sadurní, en concret– on es podrà anar a fer tastos, al preu de 35 euros. Els espais de tast són les caves Freixenet, Canals & Munné, Vilarnau i Juvé & Camps. En cadascun d’aquests cellers es podran provar sis copes de cava, quatre racions elaborades per empreses de restauració, una degustació de xarcuteria i un tast de pastisseria. Serà el divendres de 8 del vespre a 12 de la nit, dissabte de 12 del migdia a 4 de la tarda i de 8 a 12, i diumenge de 12 a 4.

Tastos de petit format –amb aforament limitat–, amb la participació de 23 cellers del territori (més les empreses de restauració) i la previsió de fer-los a l’exterior, per bé que hi ha preparats espais interiors per si –com va succeir l’any passat– la meteorologia obliga refugiar-se. Només s’hi pot accedir amb reserva prèvia, i val a dir que a mitja setmana ja quedaven ben pocs tiquets per vendre. La inauguració del Cavatast serà aquest divendres a les 6 de la tarda al Celler de la Fassina de Can Guineu.

Tastos paral·lels

En paral·lel, enguany el celler de la Fassina de Can Guineu també serà el marc que acollirà diverses activitats de tast de vins escumosos. Així, dissabte al migdia s’hi farà un maridatge gourmet de luxe organitzat per la DO Cava, amb el sommelier Xavi Viles, que farà la nota de tast de sis caves acompanyats d’una selecció de productes gastronòmics.

També la patronal AE Cava organitza dues sessions de maridatge de sis caves sadurninencs amb productes com el salmó fumat, anxoves de l’Escala, ostres, llonganissa, formatges i xocolata. Serà dissabte a la tarda i diumenge al migdia, i conduirà l’acte el sommelier i formador Ramon Roset.

I encara cal destacar també la presentació dissabte al vespre al CIC-Fassina de Cava Women; una iniciativa d’un grup de dones professionals del sector del cava, que volen visibilitzar la presència femenina dins el sector i donar-los una veu amb personalitat pròpia. Es tracta de directives, caps de màrqueting, enòlogues, etc., que es presentaran sota el paraigua de la Confraria del Cava de Sant Sadurní d’Anoia.

Finalment, dissabte a la tarda/vespre i diumenge al migdia s’obrirà un nou espai de tast, a les caves Blancher, on es farà un espectacle que maridarà música i cava, amb la presència de dues guitarres, una cantant i la sommelier Clara Antúnez.

1. Els Màgnums reclamen protagonisme

El Cavatast serà aquest cap de setmana, però ja dimecres de la setmana passada va tenir un acte destacat avançat, com és la segona edició de la Nit dels Màgnums. Una vetllada d’homenatge als caves de gran format, que es va estrenar fa dos anys, que l’any passat va quedar suspès per la covid, i que ara ha tornat per quedar-se. La Nit dels Màgnums es va celebrar al Celler Gran de les caves Codorniu, obra de Puig i Cadafalch, organitzada per la Confraria del Cava, i esdevenia una bona iniciativa per apropar al gran públic un format d’ampolla sovint poc conegut.

A aquest tret de sortida del Cavatast 2021 hi van assistir unes 170 persones, que van poder maridar grans caves amb originals receptes i música en directe. Prèviament, el degà de la Facultat d’Enologia de la Universitat Rovira i Virgili i president de la Societat Catalana d’Enòlegs, Joan Miquel Canals, va oferir una xerrada sobre l’impacte del format màgnum en el cava, i quines diferències d’evolució i tast tenen els caves que s’elaboren amb ampolles d’1,5 litres.

2. Aparadors amb decoració de cava

Som Sant Sadurní organitza durant el Cavatast un concurs d’aparadors amb decoració al·legòrica al món del cava, que enguany ha assolit rècord de participació: hi prenen part una trentena de botigues de la vila. Amb aquesta aportació, l’associació empresarial sadurninenca fa la seva contribució a fer que tot Sant Sadurní respiri Cavatast, malgrat no estar permeses les aglomeracions al carrer d’anys anteriors. L’engalanament d’aparadors hi serà almenys des d’aquest divendres i fins al 12 d’octubre, coincidint amb la tradicional jornada de portes obertes a les caves. Els mateixos establiments comercials participaran en el nou joc de cerca dels taps de cava de colors amagats als aparadors. Per participar en el joc de cerca i entrar en el sorteig d’una targeta regal de 50 euros i un lot de cava de la Confraria s’haurà de trobar el tap de cava amagat en tres aparadors diferents, fer-se una foto davant de cada aparador on s’ha trobat el tap, enviar les tres fotos al whatsapp del Som Sant Sadurní 699 149 070, indicant el nom de cada establiment i el color del tap de cava que té amagat. La data límit per enviar les fotografies serà el dimecres dia 6 d’octubre.

Quant al concurs d’aparadors, el dijous dia 7 d’octubre tindrà al pati de Can Guineu l’acte de lliurament de guardons. En concret, hi haurà un premi de cent euros als quatre millors aparadors, i reconeixements per a tots els establiments participants. Es mantenen els premis en les categories a l’aparador més artístic, el que millor integra els components de la vinya i el cava, el que millor utilitza el marxandatge comercial i el més ben resolt tècnicament.

3. Pujar al campanar

Aquest dissabte es realitzaran dues visites guiades per conèixer l’església i el campanar de Sant Sadurní d’Anoia. La primera serà a les 12 del migdia i la següent al cap d’una hora, a la 1. Durant la visita es descobrirà la història de l’edifici de l’església, que va des del segle XI fins al segle XX, i les seves transformacions des de l’original romànica fins a l’actual noucentista, passant per la gòtica. A continuació s’accedirà al campanar, que és de l’any 1606, des d’on es podran veure les antigues gàrgoles, pujar fins a les campanes, i prendre-hi una copa de cava. Es poden fer les inscripcions a
[email protected].

De l’església de Sant Sadurní en destaca la façana, que va ser realitzada entre 1924 i 1927 amb estil neobrunelleschià noucentista, obra de l’arquitecte Francesc Folguera, amb esgrafiats del pintor Jaume Busquets. També són rellevants el frontispici amb capcer triangular i el pòrtic d’arcs de mig punt sobre columnetes que el precedeix. A l’interior hi ha un conjunt de pintures murals policromes, situades sobre la capella central de la capçalera i a la paret mitjana de la capella lateral dreta.

L’església està protegida com a Bé Cultural d’Interès Local.

4. Com es va anunciar el Cavatast l’any 1997?

Cavatast de 1997.

Les primeres notícies sobre la celebració del Cavatast daten de finals de juliol de 1997. Aleshores l’extinta Unió de Botiguers de Sant Sadurní anunciava que traslladaria la seva Fira Comercial a l’octubre, per fer-la coincidir amb aquesta inèdita Fira del Cava. No va ser fins a primers d’octubre que es van donar tots els detalls de com seria el Cavatast. En aquelles primeres edicions no es va fer a la rambla Generalitat, sinó al Raval, que ben aviat es va quedar petit, davant la magnitud de l’èxit de visitants que va tenir des de bon principi. L’aleshores alcalde, Joan Amat, va calcular que en un cap de setmana hi havien passat 25.000 persones. Com a recordatori d’aquella incipient fira del cava, us adjuntem alguns retalls de premsa, de com ho va anunciar La Fura d’aquell any, i també algunes fotos del Cavatast mateix i de la seva inauguració.

El regidor Sadurní Oliver, el conseller d’Agricultura de la Generalitat, Francesc X. Marimon; l’alcalde Joan Amat i altres autoritats locals, durant la inauguració del primer Cavatast.
Pàgina de La Fura de l’1 d’agost de 1997 en què s’anuncia la creació del Cavatast.

5. “El cava és un diamant en brut que encara hem d’acabar de polir”

Ton Amat, regidor de Comerç i Turisme de l’Ajuntament de Sant Sadurní d’Anoia

Com es presenta el Cavatast d’aquest 2021?

La resposta del públic està sent més intensa que l’any passat perquè, dos dies abans de la inauguració, queden cinc entrades per a un espai. Ho plantegem amb quatre espais, un de nou, hem recuperat la Nit dels Màgnums, que com a preludi del Cavatast pot ser una activitat de molta potència de cara al futur. A més a més, ja que la situació ens ho permet, tornem a dins del poble. No al carrer, però sí a la Fassina, amb diversos tastos, i a més una altra cava proposa un maridatge de cava, música i gastronomia.

Al carrer, no s’hi ha pogut organitzar res?

En aquest moment no es poden fer activitats al carrer com les coneixíem abans. És molt complex controlar els aforaments d’una fira per on passaven 30.000 persones, i quan falten tres mesos has de prendre una decisió, a expectatives que no es pogués fer.

Quin balanç fas, d’aquests 25 anys de Cavatast?

Les experiències que no són bones no hi acaben arribant. La pandèmia ha permès posar sobre la taula un debat, que ja estava obert, de cap on ha d’anar el Cavatast, i ha permès provar un format que potser hauria estat més difícil de provar sense la pandèmia. L’aposta de l’any passat d’obrir les caves a altres caves que exposessin dintre, amb aquesta imatge d’unitat del sector i de bona col·laboració entre empreses, és molt bona. Recordem que va començar al carrer Raval, però en pocs anys va fer un boom exponencial i de seguida va haver de traspassar-se a la rambla perquè l’espai quedava petit. És una fira que ha anat oscil·lant d’expositors entre 24 i 40 cavistes, i hem de seguir treballant perquè cada vegada en vinguin més, però quan tu portes un visitant a casa teva i pot tastar el producte al lloc on es fa, la fidelització que aconsegueixes té un impacte molt més important.

Creus que és compatible, estands al carrer amb activitats a les caves el mateix cap de setmana?

Posarem sobre la taula les coses bones d’un model i de l’altre, i intentarem amb el consens de totes les parts participants veure cap on pot anar. Crec que els dos models són compatibles perquè els tastos a les caves ofereixen una atenció molt personalitzada al client, que pot interactuar molt amb el cavista o l’enòleg, mentre que el format de carrer crec que ha de tenir canvis. Tota fira evoluciona i al Cavatast no li queda més remei que fer-ho. Entenc que el format nou ha vingut per quedar-se, però hem de veure com lliga amb una activitat al carrer o en algun espai més gran, o si el que es feia al carrer es pot fer dins de caves. El debat estarà obert.

Cap altre acte a Sant Sadurní atreu tanta gent de fora.

El pol d’atracció que generaven el Cavatast i la Setmana del Cava, de cara enfora està clar que era dels més potents que teníem a Sant Sadurní i a la comarca. Aquest ha de ser l’objectiu. És un cap de setmana que dona inici a la campanya de Nadal del cava.

Els últims anys hi ha hagut una sèrie d’escissions dins el sector. DO Costers de l’Anoia, Clàssic Penedès, Corpinnat. Com veus que, fent tots vi escumós, apareguin amb noms diferents?

Crec que aquestes escissions no són bones mai, però sí que s’ha de deixar treballar, respectant totes les decisions empresarials. Entenc que aquest Penedès ven 200 milions d’ampolles i com més unit vagi el sector, millor anirem tots plegats. Pel bé del cava, pel bé dels escumosos, pel bé del Penedès en conjunt, seria bo que trobéssim aquest consens perquè poguéssim tornar a parlar tots del mateix producte i no puguem arribar a confondre el client, perquè al final són vins de la mateixa zona. Per tant, seria bo que entre tots els donéssim un marc general comú, perquè la imatge del territori surti amb una sola veu al món.

El president de la DO Cava, Javier Pagès, va dir durant la presentació de Cavatast que el cava és un producte present a tots els països del món, i que això és molt difícil. Però fa la sensació que li manca el prestigi internacional que, per exemple, té el xampany francès. Què li falta?

Creure’ns el que tenim entre mans. Tenim un dels millors escumosos del món i ni nosaltres mateixos acabem de valorar-lo. El cava té un gran futur, ho té tot per triomfar, és un diamant en brut que encara l’hem d’acabar de polir per situar-lo al nivell que es mereix.

Al Consell Regulador del Cava, què li demanaries?

Entenc que la zonificació va pel bon camí, que la gent sàpiga de quin terreny ve el producte. Una altra de les coses bones és que el reglament intenta incrementar la qualitat des del producte inicial, la idea que a la vinya és on es comença a fer el vi. Al Consell Regulador li demanaria una aposta pel territori, que ha començat a fer una mica més aquest any. Si tenim el territori cuidat, tenim les caves, els llocs per ensenyar, tot això ens ajudarà molt més a vendre i a posicionar i fidelitzar el client. La promoció internacional s’ha de cuidar, però no hem de deixar de fer una tasca intensa de promoció interna al Penedès i al país, perquè a Catalunya encara li queda recorregut per incrementar el consum. Hi ha una gran part de joves que estan descobrint la cultura del vi. Hem d’incrementar la cultura dels escumosos.

FER UN COMENTARI