28 grups ecologistes, entitats i veïns exigeixen el tancament de Componentes Vilanova

0
747
Joaquim Martí, Maribel Ruíz, Jaume Marsé i Xavier Rosset, en una foto d'arxiu.

28 entitats de Catalunya, moltes d’elles ecologistes i unes quantes d’elles de Vilanova, liderades per APMA Garraf, exigeixen el tancament cautelar de la fàbrica Componentes Vilanova fins que s’aclareixi amb certesa que no contamina amb la seva activitat de foneria d’alumini, a tocar de les cases, i també demanen un estudi epidemiològic per saber l’abast d’afectació sobre la salut de les persones d’aquesta activitat, així com un altre estudi sobre contaminació del sòl i dels aliments per tal d’avaluar la incidència de les seves emissions, que són persistents, sobre la vinya, l’horta, la ramaderia i la pesca.

Si bé fa vint anys que en qüestionen l’activitat, ara endureixen les queixes perquè al setembre la planta va superar els límits permesos de dioxines i furans en 39 vegades el límit permès. “Ens va escandalitzar”, ha dit Jaume Marsé, de l’Agrupació per a la Protecció del Medi Ambient (APMA), per qui aquesta anàlisi d’emissions és “la prova evident que aquesta activitat industrial no pot estar tan a prop de zones residencials i la prova que els controls que han estat fent aquests anys són un fracàs absolut”.

Així mateix, el moviment d’entitats denunciants asseguren que les dades del setembre només analitzen una de les xemeneies i acusen la companyia d’esquivar els controls a la resta de punts presumptament contaminants. Fins que no es disposi de dades detallades de tots els focus, el moviment ecologista considera que Componentes Vilanova hauria d’aturar la fàbrica.

Es dona la circumstància que la Generalitat va autoritzar a principis de segle la construcció d’uns barris residencials a tocar de la foneria, i que hi ha una mena de buit legal ja que ni és zona residencial exclusivament, ni industrial, i és difícil la convivència d’una indústria contaminant amb el veïnat. També afecta almenys una part del veïnat de les Roquetes (Sant Pere de Ribes).

Les 28 entitats signants del document recorden que l’Agència Internacional per a la Recerca del Càncer classifica les dioxines i els furans com a cancerígens per a l’ésser humà, i que al “Mapa de mortalitat a Espanya, municipi a municipi”, Vilanova hi surt com a zona amb “alt risc de mortalitat de càncer de bufeta”, fet que “pot estar vinculat” a la presència de la foneria, diu Marsé. A més a més, el portaveu dels ecologistes recorda que les emissions de la fàbrica “surten a l’atmosfera, es dipositen al sòl i en els éssers vius, són persistents i són bioacumulatives, és a dir, ens les mengem a través dels aliments”.

En relació al comunicat de l’Ajuntament, fet públic ahir poca estona abans que els ecologistes fessin la roda de premsa, les entitats ho veuen com una contrainformació per atenuar la seva denúncia, i contraposen la celeritat en fer públic l’informe que diu que no hi ha emissions amb els molts anys que fa que les entitats veïnals i ecologistes demanen informació i no en reben, o la reben tard.

Sergi Pau, veí de les Llunes, assegura que “l’Ajuntament l’únic que fa és intentar salvar el cul posant-se al costat de la fàbrica i de la Generalitat, el que no pot ser és que l’Ajuntament i la Direcció General ho minimitzin”, i afegeix que “és trist que la canvia el govern, i la cosa continua igual”. Finalment, jaume Marsé, que és també exregidor de la CUP, sentencia que l’Ajuntament “rep ordres del gran conseller Damià Calvet”, que des que dirigeix el Departament de Territori i Sostenibilitat “”estem fent una regressió en temes ambientals que no pot ser tolerable”.

FER UN COMENTARI