34 municipis del Penedès cediran locals per a l’1-O

2
5813

Dijous de la setmana passada el president de la Generalitat Carles Puigdemont i el vicepresident Oriol Junqueras van enviar una carta a tots els ajuntaments en què se’ls demanava que en un termini de 48 hores informessin si cedien els espais municipals habituals de les eleccions per al referèndum de l’1 d’octubre. I la immensa majoria d’alcaldes penedesencs s’hi han manifestat favorablement. En concret, dels 47 municipis de les tres comarques del Penedès històric, tan sols 13 s’hi han negat (27,66%). La Generalitat farà públic ben aviat quins locals de la seva propietat s’empraran com a col·legis electorals en aquests municipis.

Pactes de govern vigents
Al Garraf, els dos únics en què l’Ajuntament no cedeix locals són Sant Pere de Ribes i Olivella. Al Baix Penedès n’hi ha cinc, tots els que tenen alcaldia socialista: el Vendrell, Calafell, l’Arboç, Santa Oliva i el Montmell. Val a dir que ni al Vendrell ni a Santa Oliva la negativa de l’alcaldia ha suposat el trencament del pacte de govern, en el primer dels casos amb el PDeCAT, i en el segon amb ERC. Com tampoc han trencat el pacte el PSC a Vilanova i Vilafranca, on sí que es permetrà votar en locals municipals.

A l’Alt Penedès són sis els ajuntaments que no cediran locals: Pontons (on governa el PP i on la Generalitat no té cap local), Mediona, Pacs, Olesa, Santa Margarida i els Monjos i Castellet i la Gornal. De tots aquests, a Pacs l’alcalde Josep Sogas (PDeCAT) va enviar una carta al Govern català informant que es podia votar allà on es va fer el 9N, l’escola El Drac, que és de propietat de la Generalitat, que no és el lloc de votació habitual.

Cessió tàcita de locals
Hi ha només una alcaldia del PSC que ha cedit locals: Gelida. L’alcalde Lluís Valls va emprar una fórmula de cessió tàcita: quan li comuniquen que la Generalitat “comptarà amb els locals que s’utilitzen habitualment”, com en les eleccions del 27 de setembre de 2015, i que li faci saber si hi ha variacions en relació a la disponibilitat dels locals indicats, li respon que “no hi ha cap variació respecte a la disponibilitat dels esmentats locals”. La carta està firmada l’11 de setembre; abans, l’ANC gelidenca s’havia concentrat davant la Casa de la Vila per fer pressió, en un municipi on el Pacte Local pel Referèndum compta amb l’adhesió de 17 entitats i 700 firmes de particulars.

La mateixa fórmula de Valls va ser utilitzada per Oriol de la Cruz a Avinyonet per dir que sí, en aquest cas el dia 9. A Avinyonet governa una llista independent, sense cap militant socialista, que està disposada a cedir locals si es fa el referèndum.

Com Avinyonet, Sant Cugat, Vilobí i Olèrdola, que estan governats per una candidatura independent amb la marca blanca del PSC.

2 COMENTARIS

    • Bon dia Dani,
      Sitges forma part de la Vegueria Penedès, així com del Penedès històric, per això ens hi referim com a municipi penedesenc. Moltes gràcies

FER UN COMENTARI