El 4 de 9 sense folre posa la cirereta a la millor temporada dels verds

0
1514

Els Castellers de Vilafranca han fet per Tots Sants una de les millors diades castelleres de tots els temps. No han pogut amb el 4 de 10, però en canvi s’han sobreposat descarregant un 4 de 9 sense folre que és a l’abast de molt poques colles i que feia tres anys que no completaven. Un castell que és tot un luxe veure’l i que els verds han sabut dominar a la perfecció. Tot just el cinquè del seu historial.

La diada d’aquest 1 de novembre ha estat plena de paral·lelismes amb la de Sant Fèlix. Han arrencat de 3 de 10, que s’ha convertit en tot un baluard per a la colla de la camisa verda. N’han descarregat sis enguany, sis!!! en tan sols tres mesos, i dóna la sensació que si l’haguessin intentat deu vegades, deu que n’haurien descarregat. Han començat desmuntant-ne el peu un cop, fet gens habitual, però a la segona l’han arriat amunt amb convicció i l’han clavat. Carregat i descarregat amb aparent facilitat, com si d’un 3 de 9 es tractés.

Aperitiu de cinc estrelles per a la gran aposta del dia, que era el 4 de 10. Al concurs els de Cal Figarot havien ajuntat per primer cop el doblet de deu descarregat, i ara volien repetir-lo a Vilafranca. Però no era el dia del 4 de 10. Primer n’han desmuntat dos peus en segona ronda, i a la tercera ronda també l’estaven desmuntant quan se’ls ha esfondrat, talment l’any 1996. La sensació és que aquest castell encara és lluny de ser domat. El van carregar per Sant Fèlix, el van descarregar al concurs, però també han patit alguna esfondrada a assaig i encara requereix temps d’aprenentatge. A més, els tècnics de la colla es lamentaven que del concurs ençà no s’havia pogut assajar amb la mateixa intensitat que abans per manca de prou castellers.

Sigui com sigui, com per Sant Fèlix, es van sobreposar al no assoliment del 4 de 10 amb el 3 de 9 amb agulla, ni més ni menys que el setè de l’any i 25è del seu historial. Però com el 30 d’agost, l’ensulsiada del 4 de 10 no va fer perdre l’ambició dels Castellers. Si per festa major hi van tornar amb el 4 de 10 i el van carregar per primer cop, ara el deixaven de banda però encaraven un objectiu fins i tot més ambiciós, el 4 de 9 sense folre. L’any passat ni el van intentar; en fa dos el van carregar; i no el descarregaven des de 2013. A més, el 4 de 9 és un castell que els dos últims anys la Colla Vella de Valls, els seus grans rivals castellers, els ha anat ensenyant i descarregant davant seu amb reiteració. Els verds, sense possibilitats amb la torre de 8, n’havien intensificat els assajos el darrer mes i dimarts l’han presentat amb societat i l’han pogut completar de manera excel·lent. Era un castell renovat, amb molts canvis de castellers a tot nivell, menys pesat i que albira grans alegries en properes temporades. Els Castellers l’han sabut mantenir ben quadrat en tot moment, ben travat i sense que se’ls obrís ni es deformés. Tot i que no ha deixat de remenar, la sensació és que l’han dominat al seu gust. I ha estat la culminació (pilar de 8 a banda) d’una diada de màxim nivell, amb quatre gamma extra descarregats, i en què a més han pogut ampliar gamma. La millor temporada de tots els temps no podia acabar millor.

Al llarg de les quatre hores que ha durat la diada de Tots Sants, també s’ha pogut veure el 3 de 9, 4 de 8 amb agulla carregat i torre de 8 dels Xiquets de Tarragona; els 3 i 4 de 9 descarregats i la torre de 9 carregada dels Capgrossos de Mataró; i 3 de 9, torre de 9, pilar de 6 i primer 5 de 9 dels Castellers de Sants.3d10

FER UN COMENTARI