40 arbres caiguts, 30 despreniments i molts espais inundats, balanç del primer dia de temporal a Vilanova

0
686

Les regidores Blanca Albà i Marta Jofra han fet aquest migdia un primer balanç de les afectacions que el temporal de dimarts va tenir sobre Vilanova i van demanar precaució a la població davant la segona part del fenomen, que arriba aquest dimecres a la tarda. Pel fet que ja estava previst i s’havien pogut anticipar determinades mesures preventives, l’afectació ha estat menor que les de l’esclafit del mes d’agost, que va ser imprevist, però ha durat més i l’abast és també major.

Al llarg de l’episodi, van caure 40 arbres a Vilanova, i són molts els altres amb branques esberlades. Hi ha arbres de tota mena (palmeres, xiprers, oliveres, pins, tamarius, pollancres, garrofers); en destaquen les set palmeres caigudes (sis al passeig marítim i una a la plaça Consolat de Mar), dues de les quals sobre terrasses de bar del passeig del Carme. La regidora Jofra ha dit que de moment l’Ajuntament no té intenció de tornar a plantar palmeres allà on han caigut. També va caure un pi sobre la carretera vella de Cubelles que va obligar a tallar la via, també a la carretera de l’Arboç (en diferents moments es va tallar en tres ocasions), es va inundar durant quasi 24 hores el pont sota la via a la ronda Ibèrica.

A més a més, la Policia Local va rebre 132 trucades per incidències, es van detectar 30 despreniments (de façanes, cartells, etc.), 82 senyals de circulació van caure, 18 semàfors es van espatllar i diverses parts de la ciutat es van quedar sense electricitat.

Com a mesura preventiva, l’Ajuntament va aconsellar les famílies que no portessin aquest dimecres l’alumnat a col·legi, i molts han seguit la recomanació. N’hi ha fins i tot que tenen tancat, com l’escola Llebetx i l’institut Baix a Mar (els dos al barri marítim), l’escola Margalló (la Collada – El Sis Camins), a l’IMET hi han suspès les classes i la llar d’infants Xim Xim està tancada per manca de subministrament elèctric. La Llebetx, dimarts va haver de ser evacuada amb l’ajut de la Policia, sense permetre-hi l’accés parental.

També hi ha moltes afectacions també en equipaments esportius, per inundacions als vestidors de la pista d’atletisme, del túnel del pavelló de les Casernes, al pavelló Isaac Gálvez, sota les graderies del camp de futbol i també algun arbre ha tornat a caure sobre el tartan de la pista d’atletisme.

Les platges gairebé van desaparèixer negades, per bé que habitualment es recuperen per si sola. Les més afectades per les onades van ser les d’Ibersol, del Far i de la República. Les onades màximes van arribar als cinc metres d’altura.

La ratxa de vent més forta es va registrar a l’estació meteorològica del Centre, que va ser de 84 km/h, i a les Casernes es van recollir en dos dies 104,4 litres per metre quadrat. Com amb l’esclafit, el meteoròleg municipal emetrà un informe que es posarà a disposició de la ciutadania per si el volen fer servir en cas de reclamacions a les companyies d’assegurances.

FER UN COMENTARI