500 persones celebren el tret de sortida del centenari del Casal de Vilafranca

0
480
L'actor Fulgenci Mestres (Gensi) va protagonitzar l'espectacle d'inauguració del centenari. // TONI GALITÓ-CASAL

El passat dissabte 24 de juliol el teatre del Casal-Societat La Principal de Vilafranca celebrava, amb un espectacle multidisciplinar, el seu primer centenari. El clown, actor i músic vilafranquí Fulgenci Mestres va ser el protagonista del show Un casal de fusta centenari, ideat pel mateix Mestres conjuntament amb el director teatral Valeri Laguna i el dramaturg Manel Güell.

Abans de l’espectacle, els 500 membres del públic van assistir a diversos parlaments sobre la història del Casal i el seu paper en la promoció de la cultura i la llengua catalanes i en l’associacionisme nacional, amb la participació del vicepresident de l’entitat Marcel Esteve, el subdirector de Protecció i Promoció de la Cultura Popular i Tradicional Antoni Herrera, l’alcalde del municipi Pere Regull i el president de la Federació d’Ateneus de Catalunya, Pep Morella. Aquest últim va destacar la importància d’entitats com el Casal per “mantenir el nostre patrimoni dempeus i adaptar-nos als nous temps i a les noves generacions”, mentre que Antoni Herrera va posar èmfasi en la capacitat associativa del poble català, “una qualitat que ha permès defensar la nostra llengua i cultura i que ha contribuït a fer créixer el patrimoni singular i únic que tenim”. Herrera va afegir que l’existència d’iniciatives com el Casal “són una mostra de l’herència que assegura la continuïtat i fortalesa dels nostres valors, perquè un poble culte és també un poble respectat i lliure”.

Música, dansa, teatre i poesia

L’espectacle Un casal de fusta centenari va comptar amb la participació d’una cinquantena d’artistes, entre els quals es troben les alumnes de dansa de l’Escola Assumpta Trens, els músics de la Sidral Brass Band, membres de l’Espai de Veus, alumnes de l’escola de teatre del Casal Artèria i del Taller d’Assaig Teatre i altres actors, cantants, rapsodes i músics que van interpretar textos de Sílvia Amigó, Jordi Llavina, Antoni Massanell o Miquel Cartró.

Fulgenci Mestres, caracteritzat com el pallasso Humbert, que viu al Casal des del 1921 i que estava a punt de ser desnonat, va repassar la història viscuda a l’edifici, com a teatre, cinema, sala de concerts i balls o actes culturals i institucionals. El Casal és l’únic teatre de fusta de Catalunya que es manté exactament com el primer dia, i és obra de l’arquitecte Andreu Audet, el mateix arquitecte modernista que va idear els teatres del Paral·lel de Barcelona.

L’espectacle que dona el tret de sortida al primer centenari del Casal es va dur a terme aquest dissabte dia 24 precisament per commemorar la inauguració del teatre, que es va fer el 24 de juliol del 1921 amb la representació de l’obra Aida. La celebració d’aquest primer segle ha programat vint-i-dues accions més, que s’estendran fins la festa major del 2022.

FER UN COMENTARI