Des de l’inici de la pandèmia de la covid-19 i fins ahir dijous, han mort un total de 76 persones als hospitals gestionats pel Consorci Sanitari de l’Alt Penedès-Garraf, el de Sant Camil i el Comarcal de l’Alt Penedès. Les dades de l’Hospital del Vendrell no es coneixen, ja que la gestió del centre recau en la Xarxa de Santa Tecla i aquesta no facilita dades.

D’aquesta manera, des del 24 de març, que és quan el Consorci Sanitari va començar a informar diàriament de la incidència del coronavirus als dos centres hospitalaris, un total de 55 pacients confirmats de covid-19 han perdut la vida a Sant Camil, mentre que 21 més ho han fet a l’Hospital de Vilafranca. Pel que fa al nombre d’ingressats amb malalties respiratòries compatibles amb coronavirus (tot i que no tot són casos confirmats), ahir dijous n’hi havia 90 als Camils i 53 al Comarcal de l’Alt Penedès. Des de dissabte passat que aquestes xifres de pacients ingressats es mantenen força estables en ambdós centres. Entre el 30 de març i l’1 d’abril va ser quan els dos hospitals van registrar un nombre més elevat de malalts ingressats per patologies respiratòries (170 als Camils i 74 a Vilafranca).

L’altra cara de la moneda és l’increment continu de pacients amb covid-19 que l’han superat i han estat donats d’alta. Des de l’inici de la crisi sanitària i fins aquest dijous, a l’hospital de Sant Pere de Ribes s’han recuperat un total de 184 pacients, mentre que al de Vilafranca ho han fet 71.

50 sanitaris contagiats
La setmana passada el Comitè d’Empresa de l’Hospital del Vendrell emetia un comunicat per informar que 50 treballadors del centre s’havien contagiat de covid-19 i denunciava la manca d’equips de protecció individual (EPI) i els canvis en els protocols sobre aïllament, cada cop menys exigents, que posen en risc els treballadors i les treballadores del centre. A més, es queixava que la Xarxa de Santa Tecla no fa prou tests entre els treballadors i no compleix el que estableix el protocol.

Per altra banda, des de dimarts l’Hotel Sant Salvador acull els pacients donats d’alta per coronavirus a l’Hospital del Vendrell que no puguin fer els catorze dies de confinament permanent a casa, així com els professionals sanitaris o de risc en les mateixes circumstàncies. En aquest hotel estaran atesos per infermers de la Xarxa Santa Tecla.

Pel que fa als professionals sanitaris de l’Hospital no afectats per covid-19 que no poden traslladar-se als seus domicilis, s’allotgen en apartaments turístics de Calafell.

Es tripliquen els serveis funeraris
Segons ha informat Àltima, l’empresa que gestiona bona part dels tanatoris de les comarques penedesenques (l’Arboç, Cubelles-Cunit, Lavern, Sitges, Vilanova i la Geltrú i Vilafranca del Penedès), el nombre de serveis funeraris s’ha incrementat una mitjana d’un 300% respecte del mateix període de l’any passat. Tot i això, apunta que en dies puntuals aquesta xifra s’ha disparat fins a 7 vegades més.

800 cartes i dibuixos per a pacients i sanitaris
Els pacients ingressats en aïllament i els professionals dels hospitals del Consorci Sanitari Alt Penedès-Garraf han rebut més de 800 missatges de suport i acompanyament a través de la iniciativa #CartesPerAcompanyar, posada en marxa fa un mes. La campanya va sorgir de la iniciativa d’alguns professionals del Consorci i per la petició d’algunes  escoles de les comarques del Garraf i l’Alt Penedès.

FER UN COMENTARI