9 municipis de l’Anoia-Penedès-Garraf entren al nou mapa de zones vulnerables per nitrats

0
1399
Els municipis de la vegueria Penedès que s'han inclòs al mapa. // LA FURA

L’Agència Catalana de l’Aigua ha elaborat un nou mapa de zones vulnerables per nitrats. El mapa incorpora 45 municipis nous, entre els quals es troba Sant Pere de Ribes, del Garraf, les localitats de la comarca de l’Alt Penedès de Mediona, Pacs del Penedès, Sant Martí Sarroca i Vilafranca del Penedès, i els municipis de Bellprat, la Llacuna, Sant Pere Sallavinera i Santa Maria de Miralles de la comarca de l’Anoia; segons informa l’ACN.

Les dades de l’ACA constaten que els canvis en la qualitat de les aigües subterrànies de la zona han tingut canvis poc significatius, i per tant els municipis que ja formaven part d’aquest mapa de zones vulnerables es mantenen. Aquesta revisió s’ha elaborat a partir de l’informe quadriennal 2012-2015, dels resultats de les xarxes de control dels Programes de Seguiment i Control duts a terme per l’ACA fins al 2018 i de les dades de nitrats provinents del Programa de vigilància i control sanitari de les aigües de consum humà de Catalunya del Departament de Salut.

A banda dels nou municipis ja esmentats del territori Anoia-Penedès-Garraf, el mapa també inclou com a vulnerables els municipis d’Àger, Artesa de Segre, la Baronia de Rialb, Os de Balaguer i Vilanova de Meià (els cinc a la Noguera); Alforja i Maspujols (al Baix Camp); Barberà de la Conca, Blancafort, Montblanc, Pira, Pontils, Rocafort de Queralt, Sarral, Senan, Solivella i Vilaverd (a la Conca de Barberà); Bellver de Cerdanya (Cerdanya); Bescanó i Sant Gregori (Gironès); Cabra del Camp (Alt Camp); Calders (Moianès); Calonge i Sant Antoni i Palamós (Baix Empordà); Cantallops (Alt Empordà); Castell de Mur (Pallars Jussà); Castellar del Vallès (Vallès Occidental); Centelles (Osona); Creixell i Roda de Berà (Tarragonès); Falset (Priorat); Maià de Montcal, Montagut i Oix, Sant Jaume de Llierca i la Vall de Bianya (Garrotxa) i l’Ampolla (Baix Ebre).

La Generalitat ha posat a informació pública la revisió de les zones vulnerables en relació amb la contaminació per nitrats procedents de fonts agràries. Es disposa del termini comprès entre el 2 i el 20 de març per a consultar la informació de manera presencial a les diferents seus de l’ACA o bé per via telemàtica.

FER UN COMENTARI