Apotecaris medievals

0
1784

L’apotecaria era la botiga on es dispensaven els medicaments elaborats artesanalment. A Catalunya, a l’època medieval, l’especier i l’apotecari tenien les mateixes funcions pel que fa a la preparació i venda de preparats medicinals: xarops, aigües, ungüents… A Catalunya el nom d’apotecari apareix ja el segle XIII. El 1433 per tenir botiga s’exigia passar un examen i deu anys de pràctica, reduïts el 1455 a vuit, i a cinc el 1497. Podien ser elegits membres de les corporacions municipals.

Els apotecaris a Vilafranca hi són a partir de l’any 1323; el primer que veiem anotat és Ramon Riba. Els seus fills Pere i Pons Riba també van ser apotecaris. L’any 1468 encara trobem en la documentació l’apotecari Antoni Riba, que viu al carrer Torregrossa (l’actual rambla de Sant Francesc).

El 1494 trobem uns capítols matrimonials entre l’apotecari Pere Bartomeu de Tarragona i la filla del mercader de Vilafranca Joan Prats, de nom Elisabet. Sogre i nuvi acorden i pacten que faran “companyia” amb l’art de l’apotecaria durant deu anys. Tots dos tenen en comú la botiga i les eines. Cadascú invertia una mateixa quantitat, posant un “cabal” de 75 lliures a la botiga. Amb aquests diners compren “drogues, caramels i altres coses”. Els beneficis se’ls repartien a mitges. En acabar els deu anys, el “cabal” que hi quedés també se l’havien de repartir.

La importància dels apotecaris a Vilafranca era evident, quan un dels carrers cèntrics, el de Santa Maria, durant els anys del segle XIV i XV tenia el nom de l’apotecari Ferrer Alemany. Ferrer Alemany tenia els dominis dels forns de pa comunitari que existien als carrers de les Corts i de la Fruita els segles XIV i XV. Els llogava a diferents forners. També tenia el domini de diferents taules de venda que situaven els artesans a la plaça del Blat (l’actual Constitució).

L’apotecari Joan Conill tenia la botiga al carrer Cap de Creus (inici de la plaça de la Constitució). Joan Conill era fill de l’apotecari de València Francesc Conill, nascut en aquesta ciutat, on vivia l’any 1392. Francesc va ser el que va fundar a València l’hospital anomenat d’en Conill l’any 1390.

L’apotecari i especier Ferrer Pellisser, originari de Vilafranca, va tenir botiga a Barcelona a partir de 1412, tot i tenir casa a Vilafranca, al carrer de Sant Bernat. El seu fill Antoni Pellisser l’any 1490 era ciutadà de Barcelona. Guillem Babau, també apotecari i originari de Vilafranca, tenia la botiga a Barcelona l’any 1432, conjuntament amb el seu germà Bartomeu.

Altres famílies d’apotecaris existents a Vilafranca durant els segles XIV i XV eren els Trestull, que vivien al carrer de Santes Creus (l’actual de Sant Bernat); els Martí, originaris de l’Arboç i que tenien botiga també al carrer de Cap de Creus; els Franquesa, amb botiga a la plaça del Blat; els Mercer, al carrer de Santes Creus; els Llaurador, amb botiga al carrer de la Cort…

FER UN COMENTARI