Entre el 15 i el 20 d’agost molts dels cellers de la Denominació d’Origen Penedès han començat a collir les varietats primerenques com el Chardonnay, el Suavignon i el Muscat. Segons la DO, les bones condicions climatològiques d’enguany, amb les pluges de la primavera i les temperatures una mica més baixes que la mitjana d’anys anteriors, han permès arribar a la verema amb un raïm de molt bona sanitat i de qualitat màxima. Segons les anàlisis realitzades per l’INCAVI, la graduació és òptima per a fer vins blancs i negres de nivell, així com l’acidesa que permetrà elaborar bons vins joves i criances de gran qualitat.
El director de la DO Penedès, Francesc Olivella, ha assenyalat que “l’anyada 2019 serà recordada en el futur perquè la qualitat del raïm permetrà fer vins immillorables”. Olivella ha recordat que les tres anteriors veremes havien estat molt més complicades: “Veníem d’un any molt humit on el míldiu es va fer present, i prèviament d’uns altres dos molt secs que van fer disminuir la producció”, ha explicat Olivella. Enguany la producció es preveu que se situï en la mitjana dels darrers 10 anys.
Amb una producció de 18 milions d’ampolles, la DO Penedès representa el 10% del territori penedesenc.