A primers de setmana Vilafranca en Comú i CUP denunciaven que l’equip de govern havia retallat un 57% el programa d’ajudes a l’escolarització i havia disminuït la dotació de 160.000 euros a 70.000. L’objectiu d’aquest programa és ajudar econòmicament les famílies que complien unes bases fixades per l’Ajuntament per poder fer front a les despeses de material escolar, sortides, excursions, colònies, etc. Segons la CUP, aquesta retallada afectaria més de 100 alumnes: “són alumnes vulnerables que es concentren en escoles públiques fortament castigades, en alguns casos, per dinàmiques de segregació escolar”.

Davant aquestes manifestacions, l’alcalde, Pere Regull va mostrar-se taxatiu: “Dir que el govern retalla en educació i que no lluita per acabar amb la segregació és fer demagògia i populisme. És mentida que haguem retallat en educació, nosaltres hem fet una aposta fortíssima en aquest àmbit”. La regidora d’Ensenyament, Xell Montserrat, va explicar que aquesta legislatura el govern s’ha fixat l’educació com a prioritat i que com a mostra ha convertit el Servei d’Educació en una àrea. Per la seva banda, el regidor d’Hisenda, Aureli Ruiz, va insistir que aquest en mandat el govern destinarà més de 5 milions d’euros en l’àrea d’Educació i que la partida total d’ajuts per a aquest àmbit ascendirà a 215.000 euros, repartits en diferents programes.

Segons l’equip de govern, el Programa d’Ajuts a l’Escolarització ha perdut dotació econòmica perquè s’ha decidit destinar part d’aquests diners a altres programes que tenen per objectiu lluitar contra la segregació escolar. Segons la regidora d’Educació, aquest programa en concret “havia arribat al límit, dotant d’ajudes fins a un 25% de la població. El programa va néixer l’any 2010 amb 60.000 euros i a poc a poc havia anat creixent fins arribar a la xifra actual. No hi ha cap municipi amb la nostra població amb un programa d’ajudes d’aquestes dimensions. I tot plegat tenint en compte que l’Ajuntament no té competències en Educació”.

A banda de destinar-hi menys fons, els altres canvis que el govern ha fet amb el Programa d’Ajuts a l’Escolarització és introduir els barems de puntuació que utilitza la Generalitat (fins ara n’utilitzava de propis) i passar la gestió d’aquestes ajudes als centres escolars. “Fins ara el programa arribava a molta gent, a tanta que fins i tot hi havia beneficiaris que no estaven en situació de vulnerabilitat”, afegia l’alcalde. “Ara els centres seran els qui, utilitzant rigorosament els barems que marca la Generalitat, tindran l’autonomia per decidir a quins alumnes han d’anar destinades les ajudes. Les ajudes han d’anar destinades a qui realment les necessiti”, afegia.

Davant la possibilitat que algun infant que fins ara gaudia d’ajuda a l’escolarització pugui quedar-se sense anar de colònies o excursió, el govern insisteix que caldrà estar atents a cada cas i corregir-ho de cara a nous cursos.

FER UN COMENTARI