El sector del vi català obre un debat participatiu per fixar estratègies a deu anys vista

0
835
La consellera Jordà, amb Salvador Puig i Valentí Roqueta, al Vinseum al desembre.

Divendres va arrencar al Vinseum el Simposi “Vins Vinents”, que vol ser un espai de debat i reflexió per fixar des del propi sector vitivinícola català l’estratègia  a seguir durant els propers deu anys. La proposta de fixar un full de ruta conjunt del sector va partir de l’Associació Vinícola Catalana (AVC), i compta amb el suport de l’Incavi.

El congrés s’estructura a partir de quatre grups de treball, cadascun format per una vintena de persones expertes en els seus àmbits, que reflexionaran sobre organització del sector; economia i mercats; recerca, desenvolupament i transferència tecnològica; i cultura del vi i comunicació. A la primavera, cada grup presentarà públicament les seves conclusions i en recollirà de noves en una jornada oberta, per acabar presentant les conclusions finals al mes de juny. En paral·lel, tots els documents es publicaran a l’espai digital “Participa” de la Generalitat, des del qual la ciutadania hi podrà fer aportacions.

Durant la presentació del Simposi, l’alcalde de Vilafrabca Pere Regull va dir que el del vi “és un sector amb gent jove, amb ganes de fer coses”, i que el que cal ara és “tenir també joves bevedors”. El director general de l’Incavi, Salvador Puig, va admetre que “la cultura del vi s’ha perdut sobretot en les zones urbanes i en certs segments d’edat”, i que cal buscar com “revertir-ho”. La periodista Empar Moliner, que conduïa l’acte, va dir que “defensem el vi català no perquè és català, sinó perquè és boníssim”. Valentí Roqueta, president de l’AVC, va argumentar que cal fixar estratègies en un sector que és “un sector de fer les coses a poc i poc, i ara estem en un moment de velocitats”, ja sigui pel canvi de lideratge en les empreses punteres, pel canvi climàtic, els aranzels, el canvi d’hàbits de consum, etc.

Amb esmòquing i texans

Finalment, la consellera d’Agricultura de la Generalitat, Teresa Jordà, va admetre que el vi català té a Barcelona “un dels seus forats negres”, que s’ha de “conquerir”, i per això cal deliberar sobre com aconseguir-ho.

El dia abans, la consellera s’havia reunit amb directius alemanys de Henkel (accionista majoritari de Freixenet), amb l’objectiu d’explicar-los que cal que la pagesia s’hi pugui guanyar la vida. La seva resposta va ser que Henkel s’ha fixat  com a objectiu prioritari el mercat nord-americà; que veuen el cava com un elements per a les celebracions i que igual “s’ha de poder celebrar amb esmòquing que amb texans”.

Quant la cimera que la consellera va anunciar a l’estiu que convocaria al novembre per parlar del preu del raïm, divendres va dir que estava a l’espera que el Consell del Cava faci el seu plenari, previst per a mitjan mes de desembre.

FER UN COMENTARI